OD 2013. GODINE BIO U BIJEGU: Uhapšen Nikola Džamonja, koji je u pucnjavi ranio sedam osoba na Dobrinji

Sarajevska policija je prije pucnjave podnijela protiv Nikole Džamonje pet krivičnih prijava zbog različitih krivičnih djela, nasilničkog ponašanja i nanošenja tjelesnih povreda.

  • Hronika

  • 30. Nov. 2020  01. Dec. 2020

  • 1

Sedam godina nakon pucnjave u kafiću “Kuća” na Dobrinji u Sarajevu, Nikola Džamonja, za kojim je bila raspisana potjernica zbog pokušaja ubistva, u subotu je uhapšen na graničnom prijelazu Gorica prilikom ulaska u BiH iz Hrvatske. Džamonja posjeduje državljanstvo BiH i Hrvatske.

Pucnjava se desila u avgustu 2013. godine i tom prilikom je sedam osoba ranjeno, od čega tri teže. Policija je ovu pucnjavu povezivala s višemjesečnim „nesporazumima“ Džamonje i Almedina Ćate, vlasnika "Kuće", koji se u vrijeme pucnjave nije nalazio u svom objektu.

Sarajevska policija je prije pucnjave protiv Nikole Džamonje podnijela pet krivičnih prijava zbog različitih krivičnih djela, nasilničkog ponašanja i nanošenja tjelesnih povreda.

Džamonja je pobjegao u Split 2013. godine, gdje je bio uhapšen sa škorpionom obješenim oko vrata, u kojem je bilo devetnaest metaka.

Policija je tragala i za njegovom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Anelom Džamonja, koja je, takođe, pobjegla s njim u Split.

Džamonja je prošle godine, nakon što je uhapšen u Hrvatskoj sa "škorpionom" oko vrata u kojem je bilo 19 metaka, za tamošnje medije negirao da je pucao u kafiću na Dobrinji, iako je ranije novinarima u BiH potvrdio da jeste.

- Kako osim bosanskog imam i hrvatsko državljanstvo, ja bih mirne duše odgovarao za svako ovo djelo za koje me se tereti, ali pred hrvatskim pravosuđem, gdje se mogu izvesti dokazi, a gdje se ipak ne sudi samo na osnovi pretpostavki i nagađanja kao u BiH - ispričao je prošle godine za Slobodnu Dalmaciju Džamonja.

On je kazao kako "smatra da u BiH ne bi imao pravično suđenje" i zato se skriva u Splitu, gdje živi u stanu pokojnog oca Javorka Džamonje, pripadnika HOS-a i nekadašnjeg tjelohranitelja generala Janka Bobetka.

"Rekao sam da sam sve to ja napravio, a nisam ništa. Prava je istina da je tada na Dobrinji ranjeno osam ljudi, a ne sedam. Osmi je bio sin osobe visokorangirane u bosansko-hercegovačkom zatvorskom sistemu, i to ranjavanje su svi mediji prikrili. Nisam ranio ni Emira Hodžića pred kafićem 'Prego' nekoliko mjeseci prije ove pucnjave, a i to su mi natovarili", tvrdio je u hrvatskim medijima Džamonja.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je za Faktor da je Džamonja jučer predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz te pravosudne institucije nam je potvrđeno da mu je određeno 24-satno zadržavanje, te da će u tom zakonskom roku biti donesena odluka o daljim mjerama protiv njega.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...