VOJNI ANALITIČARI O TAJNOM ORUŽJU: Novi kineski stealth bombarder moći će nuklearnim naoružanjem napasti čak i udaljene…

Kineski bombarder H-20 još je u fazi razvoja, ali u Pentagonu vjeruju da će jednom kad projekt bude dovršen, njegova primarna zadaća biti ciljanje američkih prekomorskih područja, poput Guama, dok drugi vojni analitičari smatraju da će tom bombarderu i Havaji biti unutar dosega.

  • HiTec

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 0

Britanski institut za istraživanja odbrane i sigurnosti "Royal United Services" napravio je izvještaj s pregledom načina na koji Rusija i Kina razvijaju svoja ratna zrakoplovstva, uključujući i avione iduće generacije te najnovija oružja.

Naoružan nuklearnim i konvencionalnim raketama, H-20 mogao bi predstavljati veliki odmak od prethodne doktrine i prakse razvoja opreme kineskog ratnog zrakoplovstva, stoji u tom izvještaju.

Dodaje se da je kineska vojska trenutno posložena kao regionalna sila koja može probiti prvi otočni lanac, odnosno seriju arhipelaga u Tihom oceanu, koja seže od Kurilskih otoka preko Japana pa sve do Filipina.

Za usporedbu, H-20 bi Kinezima doista dao sposobnost projiciranja moći na istinski interkontinentalnom nivou, naglašava se u izvještaju britanskog "think tanka".

Kineska vojska najavila je plan za razvoj bombardera H-20 još 2016. godine, a taj bi podzvučni bombarder mogao ući u službu u narednih pet godina. Kineski mediji pišu da će moći nositi ubojit teret do 45 tona, uključujući i nuklearno naoružanje te četiri stealth ili hipersonične krstareće rakete.

H-20 je dio plana širenja operacija bombardera kineskog ratnog zrakoplovstva te kao takav i dio šireg plana unapređenja kineskih oružanih snaga.

Američko ministarstvo odbrane u augustu je objavilo izvještaj u kojem je procijenilo da je doseg H-20 8500 kilometara, što bi ranije spomenuti Guam itekako dovelo unutar dosega tog bombardera. No, drugi vojni stručnjaci smatraju da je doseg tog aviona više od 12.000 kilometara, što znači da su unutar dometa za napad i Havaji.

Bivši instruktor u kineskoj vojsci Song Zhaongping rekao je da je H-20 dizajniran tako da može dosegnuti američku teritoriju u sklopu kineske nuklearne trijade, koja uključuje i raketno naoružanje lansirano iz mora ili s kopna.

Kinezi su se, međutim, odlučili za stealth opciju, jer se ona pokazala učinkovitom, prvenstveno kod Amerikanaca, a onda i kod Rusa, odnosno njihovih aviona iduće generacije. Pristup "letećih kamiona s bombama" stoga je prepušten okretnim višenamjenskim borbenim avionima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...