DRAMA NA GRANICI S HRVATSKOM: Policija putnike vraća u Bosnu i Hercegovinu...

Od ponoći je počela primjena nove odluke o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, prema kojoj nova pravila o prelasku vrijede i za one državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

  • Društvo

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 3

Iako su ranije bili izuzeti od mjera, ovog puta je svima u BiH isto. Zato su jutros velike gužve na graničnim prijelazima, prenosi "Večernji list"

Mnoge policija vraća s granice nazad u BiH, jer ne zadovoljavaju uvjete prelaska ili nemaju negativan test ako putuju zbog nekih neodgodivih obaveza.

Nove granične mjere ostaju na snazi sigurno do 15. decembra.

Podsjetimo, osobe koje mogu prijeći granicu i uvjeti koje moraju ispuniti oni koji putuju u Hrvatsku zbog neodgodivih ličnih/porodičnih ili poslovnih razloga:

- Zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici skrbi za starije osobe
- Pogranični radnici
- Osoblje u saobraćajnom sektoru
- Diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti
- Putnici u tranzitu
- Osobe koje putuju radi školovanja
- Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućit će se ulazak u Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Navedeno vrijedi i za one državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije Entercroatia.mup.hr. Ostali uvjeti ulaska u Hrvatsku iz drugih zemalja mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, stupa na snagu od 1. decembra 2020. godine i traje do 15. decembra 2020. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...