SENZACIONALNA NAJAVA POZNATOG NAUČNIKA: Otkrio kada ćemo upoznati vanzemaljce, ponudio čak i opkladu…

Projekt SETI bavi se upravo traganjem za znakovima vanzemaljskih civilizacija, a to čine uz pomoć velike mreže računara koji analiziraju signale prikupljene radioteleskopima. Iz tog razloga računarstvo je isprepleteno s astronomijom, a poznati Mooreov zakon Shostaku daje nadu u pozitivne rezultate ovog dugogodišnjeg projekta.

  • HiTec

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 2

Astronom i astrofizičar Seth Shostak, jedan od vodećih naučnika na SETI institutu u Kaliforniji, dao je intervju za portal "The Debrief", u kojem je iznio zanimljiva predviđanja kada je riječ o potrazi za vanzemaljskim inteligentnim životom.

Projekt SETI bavi se upravo traganjem za znakovima vanzemaljskih civilizacija, a to čine uz pomoć velike mreže računara koja analiziraju signale prikupljene radioteleskopima. Iz tog razloga računarstvo je isprepleteno s astronomijom, a poznati Mooreov zakon Shostaku daje nadu u pozitivne rezultate ovog dugogodišnjeg projekta.

Kako će računari postajati sve brži i moćniji, zahvaljujući eksponencijalnoj prirodi Mooreovog zakona, tako bi i SETI trebao biti u mogućnosti istodobno "slušati" više frekvencijskih područja i snimati više dijelova neba, a njihovi će računari moći analizirati sve više podataka. Utjecaj napretka računarske industrije na astronomiju vidljiv je u protekle dvije decenije, kada je otkriven velik broj egzoplaneta upravo zahvaljujući naprednim računarskim analizama podataka s teleskopa.

Nastavi li se udvostručavanje procesorske snage ugrubo svake dvije godine, Shostak smatra da bi projekt SETI do 2036. godine trebao analizirati milion zvjezdanih sistema u kojima bi moglo biti inteligentnog života. Procjena ovog naučnika, zasnovana na podacima, ali i na subjektivnom osjećaju, je da je milion takvih sistema dovoljno da se u jednom pronađe napredna civilizacija.

To bi se, dakle, trebalo dogoditi u narednih 16 godina. U suprotnom, ovaj naučnik spreman je svima koji se budu kladili protiv njega – platiti kafu ako izgubi opkladu.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...