GOSPODIN „LEGITIMNI“, MAJSTOR UCJENE I PREVARE: Kako Dragan Čović godinama obmanjuje građane Bosne i Hercegovine, ne prezajući ni od čega (FOTO)

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović godinama obmanjuje bosanskohercegovačku i svjetsku javnost.

  • Politika

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 12

"Slobodna Bosna" izdvojila je nekoliko krupnih dokaza Čovićevih obmana, koje su od „klase optimist“, kako su ga mediji u početku nazivali, otišle toliko daleko da im nema kraja.

No, krenimo redom.

Datum je 15. februar 2016., bio je to „povijesni dan“, dan kada je Dragan Čović, u ime BiH, predao zahtjev za članstvo u EU, a konačni cilj bio je, pogađate, dobijanje kandidatskog statusa BiH u 2017. godini.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na svečanosti u središtu Europske unije u Bruxellesu uručio je ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Dragan Čović je rekao kako mu čini posebno zadovoljstvo da u ime stanovnika BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana može reći da je BiH sve uradila da bi predali kredibilan zahtjev za članstvo u EU. Naglasio je da se nada pozitivnom odgovoru EU kako bi BiH već sljedeće godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Godina je 2018, 19. mart.

Čović: BiH će sigurno ući u EU 2025. godine

„Bosna i Hercegovina će sigurno ući u EU 2025. zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom“, ustvrdio je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dodavši kako je to sasvim izgledno uprkos procjenama kako su njegova zemlja i Kosovo na začelju popisa država Zapadnog Balkana koje imaju perspektivu članstva u Uniji.

"Siguran sam da ćemo zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom ući u EU", kazao je Čović tokom susreta s novinarima u Sarajevu, potvrdivši kako pri tome misli upravo na 2025. godinu, koja je u definiranju nove strategije EU-a za Zapadni Balkan spominjana kao ciljna za članstvo Srbije i Crne Gore kao najizglednijih kandidata.

Iako je BiH postavila neslavni rekord u regiji kada je riječ samo o odgovaranju na upitnik Europske komisije nužan za razmatranje zahtjeva za odobravanje kandidatskog statusa, za šta joj je trebalo više od godinu, Čović drži kako to nije razlog za pesimizam oko brzine i ishoda pristupnih pregovora.

"Odmah nakon izbora imat ćemo jasan plan kako ući u proces pregovora", kazao je Čović dodavši kako je siguran da će BiH već do ljeta te godine dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Temeljni su preduvjet za to, kako je ocijenio, još samo izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se njegove odredbe uskladile sa presudom Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio raniji način izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Čović je bio izričit u tvrdnji kako se Izborni zakon mora izmijeniti i u odnosu na postojeći model biranja članova Predsjedništva BiH.

"Za nas je prihvatljiv svaki model koji će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", kazao je Čović dodavši kako je nužan unutrašnji dogovor u BiH, a da nametanje rješenja od međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, ne bi bilo primjereno, jer bi država, u tom slučaju, ponovo bila faktički tretirana kao protektorat.

Godina je 2020., 20. januar.

Dragan Čović: „EU će dati kandidacijski status BiH ako izmijeni Izborni zakon“

„Dužnosnici Europske unije poručili su da BiH može dobiti kandidacijski status s Unijom u maju na samitu u Zagrebu ukoliko postigne dogovor o izmjeni Izbornog zakona“, rekao je za lokalne medije predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Jasno nam je kazano da mi moramo napraviti napredak u iduća dva mjeseca, primarno oko izbornog zakonodavstva. Ako to uspijemo napraviti, onda je izvjesno da u svibnju imamo kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji", rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH. Čović je dodao kako je u svim susretima istaknuo da je moguće postići dogovor u sljedeća dva mjeseca. Pri tome je ocijenio kako bi za BiH bilo pogubno da propusti hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU i održavanje samita EU - zapadni Balkan kako bi dobila pozivnicu za članstvo.

Ta dva mjeseca su odavno prošla, a Čović ne posustaje. Opet je jučer u Mostaru na sastanku sa Miloradom Dodikom spominjao izmjenu Izbornog zakona i dobijanje kandidatskog statusu, zvuči nevjerovatno, ali je istinito.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...