"SB" OTKRIVA; UZALUD DODIK NEGIRA HAŠKE PRESUDE: One se temelje i na njegovom svjedočenju, a tom prilikom je ZAVIO U CRNO I SVOG SADAŠNJEG SAVJETNIKA DRAGANA KALINIĆA! (FOTO)

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, Milorad Dodik potvrdio je imenovanje Dragana Kalinića kao oficira za vezu sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove UN-a ispred kabineta člana Predsjedništva BiH.

  • Mini market

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 11

Dragan Kalinić, po zanimanju hirurg, politički se aktivirao u Markovićevim „reformistima“ da bi zatim postao blizak saradnik Radovana Karadžića i poslanik u ratnoj Skupštini bosanskih Srba.

Obavljao je dužnosti predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika Srpske demokratske stranke, a 2004. godine je, odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, razriješen svih političkih funkcija.

Poznato je da Milorad Dodik uporno i dugo negira presude Haškog tribunala, a s Draganom Kalinićem, sadašnjim savjetnikom i oficirom za vezu s Haagom, veže ga upravo jedna epizoda iz sudnice ovog suda. Naime, Dodik se od Dragana Kalinića distancirao upravo u haškoj sudnici, odnosno od njegove ratne prošlosti.

Dodik je, kao što je poznato, svjedočio u Haškom tribunalu u ljeto 2003. godine u predmetu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade RS-a Radoslava Brđanina, koji je osuđen na 30 godina zatvora. Tokom svjedočenja, Dodik je insistirao da nije svjedok nijedne strane u postupku. „Ne smatram sebe ni svjedokom odbrane ni svjedokom optužbe“, rekao je tada u sudnici. Iako ih Dodik negira, presude Haškog tribunala se jednim dijelom temelje upravo na njegovim izjavama, koje je dao u svojstvu svjedoka.

Dodikovi iskazi pomogli su da Tužilaštvo dokaže kako je dominantno raspoloženje u Skupštini bosanskih Srba bilo u znaku odobravanja zločinačkih ciljeva prema nesrpskom stanovništvu.

Sudsko vijeće se u presudi Brđaninu poziva na sljedeći Dodikov iskaz o atmosferi u Skupštini bosanskih Srba, a u vezi je s govorom koji je dao Dragan Kalinić, tadašnji poslanik, a sadašnji Dodikov savjetnik u Predsjedništvu BiH.

Tužilac: Sada, molim vas, želim da pređemo na govor Dragana Kalinića, ako ga možete naći. Nalazi se na 22. stranici u prevodu. Gospodin Kalinić je kazao u drugom paragrafu: „Jesmo li izabrali da ratujemo ili da pregovaramo? Ovo govorim s razlogom. I odmah moram dodati, znajući ko su naši neprijatelji, i kako su perfidni, kako im se ne može vjerovati sve dok ne budu fizički, vojno uništeni i zgnječeni, što naravno podrazumijeva da prvo budu eliminisani i likvidirani njihovi ključni ljudi.“ Prije svega, je li ovo isti gospodin Kalinić koji je s vama istupio iz Partije reformista?

Dodik: Da, riječ je o istom čovjeku. Ali ako mogu, želio bih reći nešto o prvom paragrafu. Gospodin Kalinić kaže da je govorio uime nezavisne poslaničke grupe, a ja kažem da nije tako, jer to nije bilo uime nezavisne poslaničke grupe, zato jer nije bila ni formirana tada. Tako da je mogao govoriti u svoje ime i uime jednog broja ljudi, ali sigurno ne u moje ime.

Tužilac: Upravo to želim da vas pitam. Kao što kažete, on je kazao da govori uime nezavisnih poslanika a i vi ste bili jedan od njih. Jeste li, gospodine Dodik, očekivali da kaže nešto ovakvo?

Dodik: U tom trenutku, zasigurno nisam očekivao da on govori uime ove nezavisne poslaničke grupe, ali moram reći da je to bio vrlo nadahnut govor [it was highly inspireed speech] i da je prihvaćen jako dobro kod ostalih poslanika u skupštini.

Tužilac: Vidite, on je rekao da želi neprijatelje fizički i vojno uništiti, te zgnječiti, a to svakako podrazumijeva eliminaciju i likvidaciju njihovih ključnih ljudi. Jesu li to osjećaji koje ste očekivali da će izraziti?

Dodik: Ne. On je to kazao, nisam ja, i sjećam se tog momenta. Nisam očekivao takav pristup.

Tužilac: Sada, ćemo… Izvinjavam se, posljednje pitanje u vezi s time: šta se, nakon toga, u političkom smislu desilo g. Kaliniću?

Dodik: Ubrzo nakon toga je postao član vlade ili je možda već bio u vladi, kao ministar zdravstva. Poslije rata je postao predsjednik SDS-a i danas je predsjednik Skupštine RS-a, te predsjednik te stranke.

Dakle, ovi haški dokumenti nesumnjivo potvrđuju da su, uprkos Dodikovom javnom nepriznavanju, presude temeljene upravo i na njegovim svjedočenju. S druge strane, Dragana Kalinića, kojeg se „odrekao“ upravo u Haškoj sudnici smatrajući ga dijelom Karadžićeve zločinačke kamarile, imenovao je prvo za svog savjetnika, a zatim i za oficira za vezu s Tribunalom u Haagu.

(S. Begović)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...