IZNENADNO, BEZ IKAKVE NAJAVE: Pogledajte koje je sve opcije uveo WhatsApp, neke od njih sigurno niste primijetili (VIDEO)

WhatsApp je u prošlih nekoliko dana uveo gomilu zanimljivih noviteta. Neke od njih čekali smo mjesecima i godinama, ali stjecajem okolnosti, drago nam je da smo ih na koncu uopće dobili.

  • HiTec

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

Prvi i vrlo koristan novi alat služi za brisanje nepotrebnih podataka unutar samog WhatsAppa.

Oslobodite prostor uz WhatsApp

U WhatsAppu su redizajnirali svoj alat za upravljanje memorijom za pohranu kako bi nam olakšali pronalaženje i brisanje datoteka koje zauzimaju previše prostora na pametnim telefonima. Novo izdanje dostupno je širom svijeta, a možete ga pronaći ulaskom u Settings > Storage and data > Manage storage.

Podsjetimo, prije dolaska nove verzije alata Storage Usage sortirao je sve dostupne razgovore po količini memorije koju zauzimaju, izlistavao broj poruka, fotografija, GIF-ova i videozapisa u svakom razgovoru te omogućavao brisanje svake kategorije s nekoliko kuckanja. Problem? Nedostajala je mogućnost listanja sadržaja koji želimo ukloniti, što je nepraktično ako, naprimjer, želimo izbrisati razgovor, ali ne i fotografije.

Novi alat nudi odgovor na tu dilemu: mini prikaz sadržaja za brisanje koji grupira u kategorije, kao što su Forwarded many times i Larger than 5 MB.

Samobrišuće poruke

Facebook je krajem oktobra uveo još jednu opciju nestajanja poruka, a ova značajka pruža novu opciju samobrišućih poruka. Sistem radi tako da se poruke u chat razgovorima između prijatelja automatski same izbrišu nakon sedam dana. Svako može omogućiti opciju u pojedinačnim chatovima, a grupni administratori moći će omogućiti poruke u grupnim chatovima.

S porukama će se izbrisati fotografije i videozapisi, ali iako će obje strane u razgovoru ostati bez njih, još je moguće napraviti snimke zaslona ili, jednostavno, kopirati poruke prije nego što se automatski izbrišu. Dakle - ne radi se o alatu koji će vas osigurati od 'ukradenih' fotografija.

Brisanje poruka moći će se odvijati po grupama ili kontaktima, a poslije će biti dostupno kao nova opcija u kontaktima. Postavka neće izbrisati starije poruke, a na nove poruke utječe tek kad je omogući jedan od sudionika razgovora. WhatsApp i Facebook omogućili su novu opciju svim korisnicima iOS-a i Androida.

Više zabave, više pozadina

Najnovija nadogradnja za WhatsApp donijela nam je poboljšane pozadine, kao i pretragu za naljepnice. Glavna i, ne dvojimo, najpopularnija promjena dolazi u obliku pozadinskih slika koje je moguće mijenjati za svaki pojedini razgovor.

Zasebne pozadine mogu se birati u dvije varijante: noćni mod i dnevni mod. "Pozadina će automatski mijenjati boju ovisno o dobu dana"; kažu iz Facebooka.

Osnovna pozadina koja je tu od ranih početaka aplikacije, odsad je dostupna u nekoliko boja, koje se mogu zatamniti ili posvijetliti, po ukusu korisnika. Facebook je, također, olakšao korištenje naljepnica, pruživši mogućnost ubacivanja vlastitih stickera s tekstom ili emotikonima - ili pregledom kroz osnovne kategorije. "Uvođenjem ove funkcije predlažemo tvorcima naljepnica da svaku označe tekstom ili naslovom kako bi bile pretražive drugim korisnicima WhatsAppa", kažu iz Facebooka.

Popularne naljepnice - odsad animirane!

Konačno, tu je WHO-ov paket animiranih naljepnica "Together at Home", "sada puno izražajnijih u animiranom obliku". Nadogradnja za WhatsApp dolazi tokom ove sedmice, a prvi koji će je se domoći su vlasnici iOS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...