NEPODNOŠLJIVO STANJE U PRAVOSUĐU: Ugledni advokati složni, smjenom Tegeltije vratiti ugled (VIDEO)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) danas će biti na ispitu. Nakon druge afere čiji je direktan sudionik čelnik VSTV-a Milan Tegeltija, ostali članovi imaju priliku promijeniti stvari i smijeniti ga.

  • Društvo

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 0

- Jedna trećina članova VSTV-a morala bi pokrenuti inicijativu da Tegeltija bude smijenjen, a dvije trećine moraju glasati da bi u tom slučaju bio smijenjen. Mislim da je to prilično visok prag - ističe Denis Džinić, izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Prva Tegeltijina afera "Potkivanje" uzburkala je javnost, a novi snimak, na kojem se čuje Tegeltija kako s bivšom kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buhom dogovara zaposlenje njene sestre Sanje Čagar, možda je ipak prelio čašu.

- Očekujemo da članovi VSTV-a preuzmu odgovornost i nepristrasno donesu profesionalne odluke koje će dati vjetar u leđa početku vraćanja ugleda VSTV-a i pravosuđa u BiH - kaže Hakija Zajmović, predsjednik Udruženja sudija Federacije BiH.
Dodaje da je stanje u pravosuđu nepodnošljivo. Novi snimak donio je i nikad oštrije poruke međunarodne zajednice o odgovornosti Tegeltije za loše stanje u pravosuđu.

Vlado Adamović, bivši sudija, tvrdi da upravo VSTV, kao krovno i najodgovornije tijelo, još nije dao konkretne odgovore na stalna upozorenja i vapaje da u pravosuđu nešto ne štima.

- Neko konačno mora otpetljavati situaciju, jer sudski sistem ne funkcioniše do te mjere da je u posljednjem izvještaju OSCE-a pisalo da je došlo do zatajenja sistema - poručuje Adamović.

Prema Zakonu o VSTV-u, članovi ove institucije mogu smijeniti bilo kojeg člana. To mogu uraditi ako ne obavlja dužnosti na pravilan i nepristrasan način ili ako učini djelo zbog kojeg ne zaslužuje da dalje radi taj posao.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...