NEZAPAMĆEN SKANDAL U HRVATSKOJ: HDZ-ov potpredsjednik Sabora pitao Raspudićevu suprugu ko ju je stvorio, a onda i Ninu izbacio iz Sabora...

Saborski zastupnici u Hrvatskoj raspravljali su u srijedu o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, koji vladajući podupiru, dok opozicioni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultate.

  • Regija

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 4

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (Klub HDZ-a) istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi. "Cilj je zaštititi zdravlje i živote ljudi i mjere su u skladu s trenutkom, traju koliko je nužno, a prava i slobode građana ograničeni su na najnužniju mjeru", izjavio je Reiner.

Ustvrdio je kako je zdravstveni sistem pripremljen za drugi val epidemije. Podsjetio je kako su neki govorili kako je koronavirus kao karijes, ali da vidimo da se radi o vrlo opasnom virusu koji ubija ljude, a neki su, nažalost, zbog njega podigli i ruku na sebe, rekao je Reiner.

Dalija Orešković (Centar) smatra kako predložene mjere ne mogu vratiti izgubljeno povjerenje građana, već će izazvati neposluh.

"Treba obnoviti međusobno povjerenje opozicije i vladajućih, jer je koronavirus zajednički problem", ustvrdila je Orešković.

Pritom je pozvala na osnivanje novog štaba nacionalnog jedinstva, koji će zamijeniti postojeći, koji, kako je rekla, više ničim ne može vratiti povjerenje i izvući ih iz krize kojoj se ne nazire kraj.

Ustvrdila je kako je ssitem odbrane protiv koronavirusa pao zbog dvostrukih standarda, kriterija i mjerila.

Anka Mrak-Taritaš (Glas) smatra kako se uvođenjem mjera ograničavaju ljudska prava te da je za to potrebna šira podrška. Upozorila je kako se nalazimo u okolnostima kada je širenje epidemije izašlo izvan kontrole.

Uvođenjem kažnjavanja ulazimo u sivu zonu, ocijenila je Mrak-Taritaš i pozvala na poštivanje Ustava. Prema njezinoj ocjeni, promjeni zakona se pristupilo ishitreno, a ne sistemski i razumno i dobio se - "vikend-zakon".

Milan Vrkljan (Klub Domovinski pokret) ustvrdio je kako je sistem stručno i finansijski devastiran te je pozvao na raspuštanje postojećeg štaba i formiranje novog, a dok se to ne dogodi, ustvrdio je, premijer preuzima odgovornost ministra, štaba i direktora HZJZ-a.

Upozorio je kako Hrvatskoj za nekoliko mjeseci prijeti finansijski kolaps.    

Miro Bulj (Most) upitao je HDZ-ovu zastupnicu, nekadašnju članicu Štaba civilne zaštite Maju Grbu-Bujević, zašto je ranije govorila da zaštitne maske nije potrebno nositi, jer ne štite od virusa, dok se sada moraju obavezno nositi, što je kontradiktorno.

Grba-Bujević je odgovorila kako je to bilo tako u aprilu, kada nije bilo lokalne transmisije virusa, a sada ona postoji.

Marija Selak-Raspudić (Klub Mosta) najavila je kako će dati povjerenje zakonskom prijedlogu ako će se jednom mjesečno Saboru podnositi izvještaji o učinicima epidemioloških mjera.

Nino Raspudić (Klub Mosta) ocijenio je kako se stvari rješavaju retroaktivno, a da su mjere koje se donose kontradiktorne i arbitrarne, jer ne vrijede za sve isto.

Reagirao je na istup predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera, koji je njegovu suprugu Mariju Selak-Raspudić pitao ko ju je stvorio, njezin suprug ili TV emisija "Peti dan", zaradivši zaredom tri opomene, uključujući i oduzimanje prava na riječ te udaljenje sa sjednice.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) Reinerovo vođenje sjednice ocijenio je sramotnim i skandaloznim, a Reiner mu je uzvratio kako ga njegovo mišljenje ne zanima.

Grbin je rekao kako ne može podržati nasilničko vođenje sjednice te pritom poklonio Reineru Poslovnik o radu Sabora, na što je Reiner, također, uzvratio poklonom, darovavši Grbinu primjerak Ustava RH.

Grbin je upozorio kako je Hrvatska druga u Europi po dnevnom prosjeku novozaraženih.

"Suočeni smo s opasnom bolesti protiv koje se treba odgovorno boriti, a građane uvjeriti da je to za njihovo dobro, a ne kršenje slobode", poručio je Grbin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...