PODUZETNIK IZ LIVNA NAJAVIO AKVIZICIJU PRESTIŽNE ITALIJANSKE MARKE AUTOMOBILA: Kupuje Bugatti....

"Prošle godine bili smo profitabilni, a isto želimo i ove godine", rekao je, dodavši da je svoju kompaniju izgradio s fokusom na profitabilnost, a ne na rast.

  • Ekonomija

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Mate Rimac osnivač Rimac automobila, nije želio komentirati nagađanja da će kupiti Bugatti, ali je dodao tek zagonetno "možda uskoro".

"Prošle godine bili smo profitabilni, a isto želimo i ove godine", rekao je, dodavši da je svoju kompaniju izgradio s fokusom na profitabilnost, a ne na rast.

"To znači da smo kao startup izabrali teži put", kazao je Rimac, dodavši mu se ponekad čini da propušta veliku priliku zato što ne poseže za SPAC-ovima.

Učestali angažman specijalizovanih firmi za prikupljanje kapitala za projekte električnih vozila mogao bi naštetiti dugoročnim izgledima sektora, rekao je osnivač Rimac automobila.

Menadžeri takvih specijaliziranih tvrtki (SPAC) ne snose istu odgovornost za potencijalne izglede za rast kompanije kao menadžeri koji skupljaju novac inicijalnom javnom ponudom (IPO) na tržištima dionica, što podstiče bojazni od stvaranja balona, objašnjava Mate Rimac.

Rimac je 2011. godine imao teškoća s pribavljanjem kapitala - bila je to godina u kojoj je proizvođač električnih automobila Fisker objavio stečaj a Tesla je bio tek u fazi razvoja, podseća Indeks.

Čelnik hrvatske firme bio je tada prisiljen da pribavlja novac odrađivanjem poslova razvoja za druge proizvođače automobila. Danas su njegovi dioničari Porsche, Kia i Hyundai, a kompanija proizvodi električne pogonske sklopove za super automobile Aston Martina i Koenigsegga.

“Počeli smo s hiperautomobilima, a danas radimo s vozilima koja su više mainstream", kaže. "Želimo biti lideri u sektoru komponenti za električna vozila visokih performansi".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...