PUNA ŠAKA BRADE: Vojna industrija raste i u pandemiji, ovo su najveći kupci oružja i municije proizvedenih u BiH

"Namjenska industrija u Federaciji BiH u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog", kazao je nedavno federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

  • Ekonomija

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 1

– Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u “Igmanu” pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih – rekao je tada Džindić.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz naše zemlje je najviše oružja i municije u prvih deset mjeseci ove godine izvezeno u Egipat, u vrijednosti od 41,8 miliona KM.

Slijedi Saudijska Arabija sa 21,2 miliona KM, a na trećem mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 14,2 miliona maraka. Na četvrtom mjestu je Turska sa 12,9 miliona KM, piše Biznisinfo.

Inače, izvoz oružja i municije iz BiH u cijeloj prošloj godini bio je vrijedan oko 213 miliona KM, a uglavnom je bila riječ o izvozu municije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...