MAKEDONCI BESKOMPROMISNI; PENDAROVSKI PORUČIO: "Odmah sam odbio ovu ponudu, ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU"

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je državni vrh njegove zemlje dobio ponudu za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici, ali da je to odbijeno, jer ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU. On je to rekao na online samitu EU – Zapadni Balkan u organizaciji tink-tenka “Prijatelji Evrope”, prenijela je državna agencija MIA.

  • Regija

  • 07. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

“Neki od nas u regionu, a mogu da govorim samo za Sjevernu Makedoniju, dobili smo ponudu od veoma visokih funkcionera da postanemo članica Evropske ekonomske zajednice. Odmah sam odbio ovu ponudu zato što je ovaj način razmišljanja katastrofalan na dugi rok”, rekao je Pendarovski.

Pendarovski nije rekao odakle je došla ponuda, niti koje su druge zemlje u regionu dobile takvu ponudu, ali je naveo da su takvi prijedlozi “cirkulisali za vrijeme pripreme nove metodologije za pregovore sa EU”.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je istakao da se stabilnost i bezbjednost regiona, kao i njegov demokratski razvoj, oslanjaju na evropsku perspektivu.

“Stvaranje vakuma u integraciji regiona može da bude iskorišćeno od drugih spoljnih sila. Zemlje članice EU imaju istorijsku šansu da daju doprinos evropskoj stabilnosti i prosperitetu”, rekao je Pendarovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...