POKRENUTA NAJOPSEŽNIJA OPERACIJA U BORBI PROTIV KRIMINALNIH GRUPA; OGLASILO SE TUŽILAŠTVO BiH: U toku je privođenje dvadeset osoba osumnjičenih za...

Po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Republici Hrvatskoj.

  • Hronika

  • 09. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 0

Osumnjičeni se, također, terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i za pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različit broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i više od stotinu migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice s Republikom Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali daljnji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo pranje novca.

U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih službenika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužilac donijet će odluku o daljnjim aktivnostima te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...