NOVE TENZIJE IZMEĐU VELIKE BRITANIJE I EU: Johnson decidan - "Uslovi su neprihvatljivi"

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da su neprihvatljivi određeni uslovi u pregovorima s Evropskom unijom (EU) o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 09. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 0

Johnson je u Donjem domu britanskog parlamenta odgovarao na pitanja zastupnika opozicione Laburističke stranke.

Istaknuo je kako su postavljeni neki uslovi koji bi spriječili Veliku Britaniju da provodi kontrolu nad ribarstvom u vlastitim teritorijalnim vodama.

Johnson je kazao da je njegova zemlja napustila EU s, kako je rekao, "vrlo dobrim" sporazumom i da će se s njim "silno obogatiti".

"Od 1. januara, bez obzira na to što se desi, naša zemlja će moći vratiti svoj novac sistemom imigracija zasnovanom na bodovima, uspostavljanjem luka bez poreza, uvođenjem viših standarda za stoku i potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini", kazao je Johnson.

On će se danas u Bruxellesu u okviru razgovora o trgovinskom sporazumu s EU sastati s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Evropske komisije.

Velika Britanija je 31. januara ove godine formalno istupila iz Evropske unije, a od tada vodi opsežne pregovore o budućim trgovinskim i drugim odnosima s Unijom.

Tranzicijski period traje do kraja ove godine i Velika Britanija se do tada ponaša u sladu sa pravilima koja je imala i kao članica EU.

Ukoliko do kraja godine ne postignu sporazum, Velika Britanija i Evropska unija će odnose nakon Nove godine voditi po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...