ŠTA OTKRIVA OPTUŽNICA ZA UVOZ "RESPIRATORA": Način na koji su Novalić, Solak i Hodžić "transparentno" kršili zakon i "ašićare" oštetili budžet, svjedoči da su bili sigurni da im se ništa neće desiti!

Način na koji su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić obavili operaciju nabavke 100 respiratora  (uz potpise Jelke Milićević) je u toj mjeri drzak, diletantski osion, da je teško vjerovati da ti ljudi, osobito premijer Vlade Federacije BiH, s navodno velikim međunarodnim poslovnim iskustvom, mogu "upasti" u ovakve nezakonitosti bez imalo svijesti o težini posljedica koje će ih zadesiti.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 09. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 6

Piše: SENAD AVDIĆ

Krajem prošle nedjelje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je podiglo opužnicu i uputilo je na potvrdu Sudu BiH protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora firme "Srebrena malina", i Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije i ministrice financija. Opužnica je zahvaljujući medijima (portalu "Istraga" koji je objavio njen sadržaj, zbog čega se našao na udaru Tužiteljstva BiH) dostupna javnosti pa je iz nje moguće iščitati za što se optuženi terete, kao i s kakvim dokazima protiv njih raspolažu tužitelji.

Vasvija Vidović, šefica advokatskog tima Fadila Novalića, u prvoj izjavi za medije prije nego što joj je uručena opužnica, na osnovu pisanja medija je kazala "da u svojoj karijeri nije imala čistiji slučaj". Objasnila je da već šest mjeseci sa svojim timom, istražiteljima, međunarodnim ekspertima sakuplja dokaze, provodeći istragu. Ne postoje dokazi koji potvrđuju navod optužnice za premijera, a apsolutno ne postoje dokazi za pranje para i primanje dara", smatra Vidovićka.

A za šta optužnica tereti Fadila Novalića. Prema navodima iznesenim u njoj, Novalić je "zloupotrebljujući položaj... svjestan kapaciteta ovlaštenja Premijera u vremenskom periodu do 25. 03. 2020. godine osmislio Plan sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi od opisanih nabavki, kojim bi u protivpravnim radnjama u postupcima nabavke materijala i opreme bilo omogućeno da se novac iz Budžeta FBiH stavi na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, a potom po osnovu zaključenja kupoprodajnih ugovora FUCZ sa odabranim pravnim licima prebaci na račune ovih pravnih lica".

Ukratko, prepričavamo sadržaj opužnice, ovo, kako ga tužitelji tretiraju, Udruženje (Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić) je, koristeći hitnost situacije koju je diktirala pandemija koronavirusa i potreba za nabavkom neophodne medicinske opreme, prije svih respiratora, smislilo Plan prema kojem bi Federalna uprava civilne zaštite vodila postupak nabavki respiratora, Fadil Novalić u ime Vlade Federacije BiH uplatio novac, a Fikret Hodžić, direktor "Srebrene maline", nabavio respriratore u Kini. Pri tome nikakvu prepreku nije predstavljalo to što njegova firma nije imala dozvolu za bavljenje uvozom medicinske opreme, koju je naknadno, nakon obavljenog posla, dobila uz pomoć Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Nakon što je Fahrudin Solak u ime FUCZ (u dogovoru s Novalićem, kako se navodi u opužnici) izdao nalog za trezorsku isplatu 4.950 000 KM, a potom i i 5.800.000 KM (ukupno 10.750.000 KM, bez prehodno sklopljenog ugovora sa "Srebrenom malinom") Fadil Novalić je, zajedno sa svojom zamjenicom Jelkom Milićević, 3. aprila ove godine uplatio "Srebrenoj malini" 10.530.000 KM za nabavku stotinu invazivnih respiratora "HC VE003".

U optužnici se navodi da u trenutku kada je novac uplaćen na račun "Srebrene maline", direktor firme Fikret Hodžić "nije imao na raspolaganju predmet ugovora-respiratore HC VE003, niti je imao ugovorene pravne poslove koji obezbjeđuju isporuku ugovorene robe". Hodžić je potom stupio u kontakt s firmom "BTL Medical Montenegro" d.o.o iz Podgorice, koja mu je ponudila da sa dobavljačem iz Kine sklopi ugovor o nabavci druge vrste respiratora: umjesto HC VE003, ponuđen je model ACM12A. Crnogorac S. L. informirao je Fikreta Hodžića da je stvarna cijena ovog drugog modela respiratora znatno niža od onih koje je prvobitno tražio (i za kojeg je dobio budžetska sredstva Federacije BiH) "te da će od razlike tako ugovorene cijene respiratora ostvariti dodatnu korist".

Prema optužnici, Hodžić je s novim okolnostima informirao "članove Udruženja" (Novalića i Solaka), na šta su oni "u međusobnim kontaktima pristali". Tužitelji tvrde da su oni znali da je "prethodno 200 komada respiratora ACM812 pravno lice "Sinofarm" d.o.o. Beograd, također uz posredovanje S. L. platilo iznos od 5 miliona eura, odnosno po dvostruko manjoj cijeni".

Fadil Novalić koji je prethodno, 2. aprila 2020. godine sačinio i potpisao tzv. pismo namjere za kupovinu jedne vrste respiratora, ponovo, 14. aprila, piše novo "pismo namjere" za nabavku drugog, dvostruko jefiinijeg modela ACM8 12. Nakon toga, Fikret Hodžić kreće u akciju i kao krajnji kupac, s novim Novalićevim "pismom namjera", sklapa Aneks ugovora koji prodavac iz Shangaia (Kina) prodaje firmi "BTL Medical" d.o.o iz Podgorice 100 komada (rezervnih) respiratora. Prema navodima optužnice, direktor "Srebrene maline" Hodžić nakon što je dana 15. 04. 2020. putem e-maila primio krivotvorene profakture za 100 respiratora ACM12A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu profakturu ovog uvećanog iznosa u protivvrijednosti od 30.000.000 RMB (valuta Kine) koje je S. L. prethodno pribavio od lica S. C. iz Velike Britanije istog dana po osnovu ovih profaktura izdao nalog banci za izvršavanje doznake u inozemstvo u iznosu od 7,620.300.00 KM u korist pravnog lica "Shangai ChangQi Medical Tehnology Center".

Nakon što je 14. aprila ovo plaćanje izvršeno, uslijedila je "akcija" u Federalnoj upravi CZ na mijenjanju i uništavanju prethodnih ugovora pa je, umjesto ugovorenog modela respiratora HC VE003, uništavanjem stranica u specifikaciju unesen drugi model ACM812A.  Ovo je, prema optužnici, po nalogu Fahrudina Solaka, obavila njegova pomoćnica S. A., koja je kazala da joj je Solak rekao da je greška tehničke prirode, što mu je ona povjerovala.

Način na koji su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić obavili operaciju nabavke 100 respiratora  (uz potpise Jelke Milićević) je u toj mjeri drzak, diletantski osion, da je teško vjerovati da ti ljudi, osobito premijer Vlade Federacije BiH, s navodno velikim međunarodnim poslovnim iskustvom, mogu "upasti" u ovakve nezakonitosti bez imalo svijesti o težini posljedica koje će ih zadesiti. Sažmimo još jednom ključne elemente ovog besprizornog, kriminalnog fušeraja koji se, avaj, odvija u momentu kada strašna pandemija nemilosrdnog virusa prijeti građanima, što daje elemente atakovanja na živote građana.

Dakle, Fadil Novalić osobno određuje ko će nabaviti opremu. (Zanemarujemo potencijalnu famoznu NN žensku osobu).

Odabire dobavljača bez ikakvog iskustva i zakonskih pretpostavki za obavljanje ove djelatnosti. Uplaćuje "Srebrenoj malini" 10,5 miliona KM, koje na računu te firme stoje 15 dana, da bi njen direkor Hodžić obavijestio Novalića da traženih respiratora nema na tržištu, ali se mogu naći slabiji, jeftiniji, koje će lažnim fakturama prikazati da imaju istu cijenu.

Novalić, nakon svega, piše i šalje Kinezima novo "pismo namjere" (bez toga se ne može poslovati medicinskom opremom) sa promijenjenom specifikacijom robe - respiratora.

Slavodobitno nekoliko nedjelja kasnije dočekuje na Aeredromu pristiglu polovinu kupljenih, "osiromašenih" respiratora i trabunja o najsuvremenijim uređajima sa dva priključka za dva pacijenta.

Na kraju, prošle nedjelje, na dan podizanja optužnice, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da "protiv njega nije podignuta optužnica nego je pokrenuta istraga"?

Da, zaista je riječ o čistom predmetu: koji je u sebi okupio svu političku prljavštinu, sav seljačko-prevarantski peksinluk i korupcijski smrad koji se može zamisliti! I s kojim su građani ove zemlje odavno naučili živjeti. I umirati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...