ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Američki Senat podržao prodaju moćnog oružja Emiratima, Trump zadovoljno trlja ruke...

Pokušaj da se u američkom Senatu blokira prodaja borbenih aviona i dronova Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vrijedna 23 milijarde dolara, koju je dogovorila administracija predsjednika Donalda Trumpa, nije uspio.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

Trump je zaprijetio da će, u slučaju izglasavanja blokade, uložiti veto, navodeći da je prodaja oružja povezana s normalizacijom odnosa UAE-a i Izraela.

U dva proceduralna glasanja blokada nije dobila potrebnu većinu, čime su okončani napori da se zaustavi prodaja naprednih aviona F-35 i dronova Reaptor Emiratima.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da je rezolucija o blokadi pala u vodu nakon što nije dobila dvije trećine potrebnih glasova kako bi se nadjačao Trumpov veto.

Oni koji su za prodaju oružja, naveli su da je UAE važan partner SAD-a na Bliskom istoku, dok su zagovarači blokade kritikovali Emirate zbog uloge u ratu u Jemenu, koji Ujedinjene nacije nazivaju jednom od najvećih humanitarnih katastrofa.

Uključeni avioni F-35 i dronovi

Trumpova administracija u novembru je obavijestila Kongres da je pristala na prodaju oružja, koje proizvode kompanije "General Atomics", "Lockheed Martin" i "Raytheon Technologies".

U dogovor su uključeni avioni F-35, najnaprednije borbene letjelice na svijetu, više od 14.000 bombi i komada municije te druga po veličini količina dronova ikada prodata jednoj državi.

Bijela kuća tvrdi da se prodajom direktno podržavaju američka politika i ciljevi u vezi s nacionalnom sigurnosti tako što se UAE-u „omogućava da odgovori na sve agresivnije ponašanje i prijetnje Irana“ nakon što su Emirati nedavno normalizirali odnose s Izraelom.

Senator Chris Murphy, vodeći kritičar dogovora o prodaji oružja UAE-u, napisao je na Twitteru da je Trumpova administracija prebrzo ušla u sporazum, da nije dala vremena Kongresu da je procijeni te da je namijenjena vezivanju ruku izabranom predsjedniku Joeu Bidenu.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...