NEDELJKO TABAKOVIĆ O AFERI "POTKIVANJE": Tegeltija je morao biti u optužnici...

Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda Brčko distrikta, govori o načinima izvrgavanja pravde ruglu u režiji onih koji su na čelu bh. pravosuđa.

  • Mini market

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

Gospodine Tabakoviću, danas se očekuje da Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, obznani da li će podnijeti ostavku ili i dalje ostaje na čelu Vijeća. Šta će bh. pravosuđe dobiti njegovom eventualnom ostavkom i kako gledate na poruke iz Banje Luke o “ugroženosti srpskog kadra u Sarajevu”?

- Mogu da kažem da sama smjena gospodina Tegeltije neće dovesti do određenih sistemskih i korjenitih promjena u pravosuđu. Gospodin Tegeltija treba podnijeti ostavku iz moralnih razloga, a pored toga, trebalo bi da i ostali članovi Vijeća koji ga podržavaju, podnesu ostavku iz moralnih razloga.

Naknada štete

Trebalo bi dovesti druge kadrove u VSTV, da tu prevashodno budu ljudi visokih moralnih kvaliteta i profesionalci s velikim sudačkim iskustvom. Takođe, trebalo bi da se napravi detaljna promjena Zakona o VSTV-u i uvijek sam govorio da nije potrebna kozmetička izmjena. To znači da treba napraviti dobar zakon, koji ne bi imao nedorečenosti i da se može tumačiti na ovaj ili onaj način.

Vi ste na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu bili vrlo direktni i otvoreno ste govorili o zloupotrebama. Da li ste nakon ovog svjedočenja imali problema i neugodnosti u instituciji u kojoj radite?

- Ima nekih naznaka da bi moglo doći do određenih neugodnosti. Trebamo sačekati da prođe još koji dan, jer bih, u tom slučaju, javnost detaljno izvijestio.

U BiH očito problem postaje onaj ko ukazuje na devijacije, korupciju i kriminal. Najsvježiji primjer je optužnica protiv Nermina Aleševića u aferi "Potkivanje", dok je predsjednik VSTV-a izostavljen iz nje. Je li ovo, po Vašem mišljenju, poruka svima kako će proći ako se usude prijaviti kriminal?

- Zloupotrebe CMS-a dešavaju se na način da se isključe sve sudije osim jednog - podobnog kojem ide predmet, pa se opet uključe i ostali.

Mislim da upravo time loša poruka ide građanima. Po mom mišljenju, građani će biti zaplašeni i više se neće usuđivati da prijavljuju bilo kakvu korupciju, jer će se plašiti da oni budu optuženi. To je zaista loša poruka, dok bi sasvim drugačija bila poruka da su optužnicom obuhvaćeni svi akteri i onda bi to građani drugačije gledali. Građani koji prijavljuju korupciju, trebali bi biti kroz institucije ili propise zaštićeni. Ako građani nemaju nikakvu zaštitu, ako su izloženi vjetrometini i prepušteni sami sebi, onda će se oni u takvim slučajevima povlačiti i niko se neće usuđivati da prijavljuje korupciju. Tada možemo očekivati da korupcija i dalje raste i bude prisutna među nama.

Jeste li iznenađeni što u optužnici nema Tegeltije?

- Za mene jeste u neku ruku iznenađenje, jer smatram da su svi trebali biti obuhvaćeni optužnicom. Na Tužilaštvu stoji da dokaže djela određenih aktera koji su u toj optužnici, a opet na ovim drugim licima koja su optužena stoji da se brane. Normalno da bi takva lica, ako bi bila oslobođena, odnosno ako su bez razloga bila optužena, trebalo da imaju odgovarajuću zaštitu, recimo, kroz parnični postupak da ostvare odgovarajuću naknadu štete.

Danas (jučer, op. a) se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Brojni su primjeri korupcije i u pravosudnim institucijama. Kakvo je stanje po tom pitanju u Osnovnom sudu Brčko distrikta gdje radite i na koji način se BiH može izboriti sa ovom pošasti?

- Što se tiče Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, u zadnjem izvještaju OSCE-a se vidi da su Brčko distrikt i Općinski sud u Tuzli imali određenih pomaka u borbi protiv korupcije. Međutim, taj izvještaj OSCE-a nije dobar u globalu za BiH. Uvijek se mogu poboljšati zakonski propisi, ali treba pojačati i kaznenu politiku, da ona bude strožija za djela korupcije. To bi odvratilo mnoge od koruptivnih afera. Isto tako, trebalo bi zaštititi lica koja prijavljuju korupciju, da bi se ona ohrabrila da prijavljuju i da im se garantuje da neće sutra biti optužena zato što su prijavila korupciju.

Pred parlamentarnom komisijom spomenuli ste i zloupotrebe Sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS), gdje se određeni predmet dodjeljuje “podobnom” sudiji. Jesu li istražni organi upoznati s tim i koja je onda svrha CMS-a ako se na kraju sve završi na taj način?

- Ja ukazujem na nedostatak CMS sistema, jer je to moguće u svim sudovima na svim nivoima, da se na taj način postupa. To znači da je moguće da isključite sve druge sudije, a želite da se taj predmet usmjeri prema određenom sudiji. Onaj ko unosi te podatke, usmjeri predmet prema tom sudiji, poslije uključi sve sudije i ide taj predmet tom sudiji, ako to neko želi iz nekog razloga. Neka eksperti izuzmu memorije tih kompjutera, neka ih stave na analizu uz pomoć svojih specijalnih programa i sve će vidjeti kad je nešto obustavljeno, kome je dato, kako i kada, pa neka ti drugi objašnjavaju zašto je to obustavljeno i zašto je taj predmet dat tom i tom sudiji. To se može jednostavno spriječiti.

Recept za nepotizam

Trebao je VSTV ili neko ko je pravio taj program da blokira mogućnost isključivanja sudija, a da neko ostane uključen. Dakle, da se tehnički napravi blokada da niko ne može da izuzima neke sudije i da direktno CMS raspoređuje predmet sudijama. Svrha CMS-a je dobro zamišljena, da niko ne može da utiče kome će doći određeni predmet.

Upozorili ste da Zakon o VSTV-u treba pretrpjeti korjenite promjene i skrenuli ste pažnju na, kako kažete, podvalu koju u tom smislu sprema VSTV. O čemu je riječ?

- Ja sam se fokusirao na izmjene Zakona koje je predlagalo Vijeće. Navest ću ono što je bilo karakteristično prilikom izbora predsjednika suda u Brčkom. Imate Pravilnik o izboru predsjednika suda i sudija, gdje u članu 49. stav 1. tačka a doslovno stoji da se onaj ko se kandiduje za predsjednika suda ili sudiju neće pozivati na intervju ako mu je u istom sudu zaposlen bračni ili vanbračni drug. Supruga našeg predsjednika suda je zaposlena u zemljišnoknjižnom odjeljenju, što znači da on nije trebao biti pozivan na razgovor. Tegeltija mi je dao obrazloženje da to nema veze, jer ona nije nosilac pravosudne funkcije. Međutim, ovaj pravilnik to ne kaže. Član 49. je unesen na inicijativu Evropske komisije da bi se spriječili nepotizam i zapošljavanje bliskih srodnika u pravosuđu i to je njegov cilj. I sada u članu 62, gdje predlažu izmjene Zakona, ovo Tegeltijino tumačenje žele da ozakone, da izvrdaju Pravilnik, pa kažu da se može pozvati neko ko je konkurisao za predsjednika suda ili sudiju bez obzira na to što mu tu radi bračni ili vanbračni drug s obzirom na to da nisu nosioci pravosudne funkcije. Znači, ako moja supruga nije sudija, a radi u istom sudu sa mnom, to nema veze. Moja supruga je pravnik i ja ću je zaposliti kao sekretara suda. Zatim ću zaposliti brata kao šefa pisarnice, rođaka kao šefa zemljišnoknjižnog ureda, od svog rođaka ženu sa kojom sam dobar zaposliću da mi bude sekretarica i ja sam zaposjeo sud. Eto vam nepotizma i rodbinskog zapošljavanja u pravosuđu. Vidite šta se može desiti kroz taj famozni član 62 - rekao je za "Oslobođenje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...