DONALD TRUMP SE POHVALIO: "Izrael i Maroko dogovorili normalizaciju odosa! Još jedna pobjeda mira!"

U okviru dogovora, SAD će priznati suverenitet Maroka nad spornim regionom Zapadne Sahare.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 0

Predsjednik SAD Donald Trump saopćio je danas da su Izrael i Maroko pristali da normalizuju odnose, što je četvrti arapsko-izraelski dogovor u protekla četiri mjeseca.

U okviru dogovora, SAD će priznati suverenitet Maroka nad spornim regionom Zapadne Sahare.

Trump je u vrijeme kada mu ističe mandat rekao da će Izrael i Maroko obnoviti diplomatske i druge odnose, uključujući momentalno otvaranje kancelarija za vezu u Rabatu i Tel Avivu i na kraju otvaranje ambasada.

Američki zvaničnici su izjavili da će dogovor također podrazumjevati pravo na međusobne prelete aviona.

Bijela kuća je navela da su se Trump i marokanski kralj Mohamed Šesti dogovorili da Maroko "obnovi diplomatske odnose s Izraelom i proširi ekonomsku i kulturnu saradnju kako bi se doprinijelo regionalnoj stabilnosti".

SAD će također priznati suverenitet Maroka nad bivšom španskom teritorijom u Sjevernoj Africi koja je decenijama bila sporna tema međunarodnih pregovora, saopćila je Bijela kuća.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja priznaje Izrael u vrijeme kada administracija SAD nastoji da se takozvanim "Sporazumima Avram" postignutim ljetos izmedju jevrejske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pridruži što više zemalja.

Bahrein i Sudan su im se pridružili, a zvaničnici administracije SAD također pokušavaju da i Saudijska Arabija normalizuje odnose s Izraelom.

"Predsjednik je potvrdio svoju podršku ozbiljnom, vjerodostojnom i realističnom prijedlogu o autonomiji kao osnovu za pravedno i trajno rješenje spora oko teritorije Zapadne Sahare i kao takvom predsjednik je priznao suverenitet Maroka nad čitavom teritorijom Zapadne Sahare", saopćila je Bijela kuća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...