POZNAT I UZROK RAZDORA VEĆINE: Nova glavobolja za vladajuće partije u bh. entitetu RS

Vladajuću većinu sada čine SNSD, Demos, SP, NDP i US.

  • Politika

  • 10. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 0

Preslagivanje na političkoj sceni Republike Srpske ovaj put donijelo je glavobolje vladajućima. Prvi put nakon dugo vremena, na skupštinskom Kolegijumu nisu imali većinu šefova klubova poslanika, te nisu ni donijeli odluku o zakazivanju Posebne sjednice Narodne skupštine o budžetu za 2021. godinu. Jabuka razdora i ovaj put je bio Poslovnik o radu, koji je svako tumačio na svoj način, prenosi televizija N1.

Izgledalo je da će to biti jedan obični skupštinski kolegijum. Rokadu na opozicionu stranu uradio je DNS, čiji je šef kluba sjeo pored kolega iz SDS i PDP. I kada su svi očekivali da se protokolarno zakaže Posebna sjednica o budžetu koju je juče inicirala Vlada RS, dešava se zaplet.

"Glasalo se, mi smo bili uzdržani. Suština člana 36. Poslovnika je da je potrebno imati nadpolovičnu većinu predsjednika klubova, a ne pomoćnika, zamjenika, smetača. Bili smo uzdržani iz pristojnosti, a posle tražili da se poštuje Poslovnik, a ne da radi ko šta hoće", kazao je Miladin Stanić, šef kluba SDS-a.

"Dnevni red usvajaju šefovi, predsjednici klubova koji čine većinu u NSRS", dodao je Duško Ivić, šef kluba DNS.

"To je vrlo diskutabilno, znate da SNSD broji 29 poslanika, US 4, Demos 4, SP 4, SPS 4, dakle u skladu sa najnovijim događanjima i prekomponovanjem klubova bilo je diskutabilno da li se takva većina može obezbijediti", kazao je Perica Bundalo, šef kluba PDP.

Kako je od vladajućih šefova klubova jedino SNSD-ov Igor Žunić bio revnosan, te stigao na kolegijum, sjednica je prekinuta. Predsjednik Nedjeljko Čubrilović nastavak je zakazao za sutra u 11, kada će biti jasnije da li po Poslovniku na kolegijumu moraju biti šefovi klubova, ili njihovi zamjenici.

"Došlo je do različitih tumačenja pozicije i opozicije. Postojala je skupštinska većina to je definitivno. U Poslovniku piše da u članu 36, na kolegijumu klub predstavlja šef kluba, u članu 13 piše da ukoliko šef kluba nije prisutan može ga predstavljati zamjenik. To je do sada bila praksa od kada je nastala Narodna skupština. Sto kolegijuma je održano tako da su zamjenici predstavljali klubove, to je Poslovnikom omogućeno. Međutim, ta neka politička histerija koju su napravili predstavnici opozicije, predsjednik NSRS je odlučio da prekine kolegijum, da se nastavi sutra u 11", poručio je Igor Žunić, šef kluba SNSD-a.

Vladajuću većinu sada čine SNSD, Demos, SP, NDP, US.

Pet DNS-ovih poslanika prešlo je u opozicioni tabor, dok je iz koalicije SNSD isključio Selakove socijaliste, čije djelovanje je još enigma.

Još jednu enigmu danas je razriješio poslanik i privrednik Milan Radović, glavna ličnost iz Dodikove priče o mangupima. Radović je pristupio SDS-u, nakon dugih razgovora sa Mirkom Šarovićem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...