OVO ĆE DODIKA RASPAMETITI, AKADEMIK SLAVO KUKIĆ DIREKTNO: "Kada međunarodni centri moći pokažu batinu, domaće ETNOKABADAHIJE KLEPNU UŠIMA"

"Što se tiče jučerašnjeg dana, on pokazuje nešto što je tako očigledno od '95. godine", kazao je Kukić.

  • Mini market

  • 11. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 4

Danas će se u Sarajevu održati naučni skup "25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma: Dosezi i probemi u izgradnji mira i funkcionalne države Bosne i Hercegovine", a na pres-konferenciji uoči skupa javnosti se obratio akademik Slavo Kukić.

Kako je kazao Kukić, na ovom naučnom skupu se okupilo 19 uglednih bh. naučnika koji će danas izložiti svoje radove, a među njima je i sedam akademika. Analizirat će se 25 godina od Daytona, iz različitih perspektiva, od ekonomske, teološke, filozofske, kulturuloške. 

Također, skup poštuje epidemiološke mjere te će u glavnom amfiteatru biti petnaestak ljudi, na prostoru na kojem može biti tridesetak ljudi. Osiguran je i još jedan prostor na kojem mogu biti novinarske ekipe.

Govoreći o tome da li je moguća promjena Ustava u odnosu na jučerašnji dan, akademik Kukić je kazao:

"Što se tiče jučerašnjeg dana, on pokazuje nešto što je tako očigledno od '95. godine, a to je da onog časa kada međunarodni centri moći pokažu batinu, da domaće političke etnokabadahije vrlo brzo klepnu ušima da bi ostali u političkom prostoru i ovo jučerašnje iskustvo je signal međunarodnim centrima moći kako se moraju ponašati ako žele da BiH stane na put priključivanju društvu evropskih naroda i da se vrati u normalno društvo kakva je bila kroz stoljeća. Ja očekujem od međunarodnih centara moći da pokažu ne samo batinu, nego očekujem da vrlo otvoreno daju do znanja da će se vratiti korištenju bonskih ovlasti zbog dobra BiH i njenih građana", potcrtao je.

Kazao je za N1 i da je treći stup vlasti posljedica čitavog bh. ambijenta.

"Koji god od tri stupa vlasti analizirate, vidjet ćete da su, zapravo, učinci i krajnji sudovi potpuno identični. Treći stup vlasti bi morao biti korektiv za sve društvene anomalije u društvu. On ovdje nije bio korektiv nego instrument centara realne političke moći u BiH. Kad kažem centara, ne mislim na centre nego na pojedince koji se personificiraju s državom i narodom", istaknuo je Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...