RUSIJA BIJESNA ZBOG TRUMPOVE ODLUKE: "Ovo skroz izlazi iz okvira međunarodnog prava"

Moskva je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, ocijenivši da ona u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

  • Svijet

  • 11. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 0

"Ono što su Amerikanci time učinili, to je jednostrana odluka koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava", izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenose novinske agencije RIA Novosti i TASS.

On je dodao da ta odluka ne poštuje ni "odluke rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, s kojima su se Amerikanci slagali".

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare, već decenijama traje spor između Maroka i Fronte Polisario. 

Polisario, pokret za nezavisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju, dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine te velike pustinjske teritorije, predlaže plan nezavisnosti pod njegovim suverenitetom.

U četvrtak je objavljeno da su Izrael i Maroko uz posredovanje SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa, a američki predsjednik je u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

U saopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...