NESREĆA KOD PRIJEDORA: Avioni srbijanske firme padali i ranije

Avion je pripadao kompaniji "STS Avijacija" sa sjedištem u Zemunu u Srbiji, a ovo nije prva tragična nesreća koja se dogodila s njenim avionima.

  • Hronika

  • 11. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 0

Jučer oko 14.00 nestao je sa radara avion koji je prevozio vakcine za životinje na području Omarske kod Prijedora u Bosni i Hercegovini. Olupina aviona pronađena je danas na području Kozare, u selu Subotići, a nekoliko sati kasnije pronađena su tijela posade. Avion je pripadao kompaniji "STS Avijacija" sa sjedištem u Zemunu u Srbiji, a ovo nije prva tragična nesreća koja se dogodila sa njenim avionima.

U sportskom avionu koji je danas pronađen bili su pilot i operater. Riječ je o državljanki Rumunije i državljaninu Srbije, iako je danas pronađena olupina aviona.

Reporteri Nova.rs obišli su danas kompaniju “STS Avijacija” kako bi pokušali da dobiju komentar o padu letjelice ali na njihovoj adresi u Zemunu niko nije otvarao vrata, niti se javljao na telefon. Također, novinari Nove.rs. uputili su pitanja na e-mail adresu, ali do objavljivanja teksta nisu dobili nikakav odgovor.

Ova nesreća je nažalost, samo posljednja u nizu koje su se dogodile u ovoj kompaniji.

Prema informacijama Srpska info, posljednji u nizu incidenata sa avionima ove kompanije dogodio se prije mjesec dana u Rumuniji.

Također, u septembru 2015. godine, u BiH se srušio avion Golden Eagle C421-B, kada je jedan pilot poginuo. Tada se na području planine Ozren srušio avion proizveden 1972. godine, u vlasništvu firme “GAS Aviation”, a operator leta bila je upravo firma “STS avijacija”.

Tada je poginuo jedan od suvlasnika “STS avijacije” i pilot Nikola Aćimović “Nikson”. Drugi pilot Jaroslav Hartman tada je teže povrijeđen dok je još jedna osoba ostala nepovrijeđena. Avion je tada bio angažovan na poslu vakcinacije lisica protiv bjesnila, koje se vrši iz vazduha.

Incident bez žrtava dogodio se i u septembru 2018. godine.

Incident u kome se srušio avion bio je i u novembru 2013. godine, kada se u Hrvatskoj srušila letelica kojom je upravljao Radoslav Vujošević Čarli, iskusni pilot i nekadašnji pripadnik helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Pilot je prošao sa težim povredama, a hitno je tada prevezen u bolnicu u Zagrebu, sa povredama ruku i nogu.

Pored Vujoševića, u avionu je bio i bugarski državljanin, koji je poslije ukazane ljekarske pomoći zbog povrede leđa pušten na kućno liječenje. Njih dvojica bili su članovi ekipe koja je iz vazduhoplova bacala mamce za lisice koji sadrže vakcinu protiv bjesnila.

Poslije penzionisanja, Vujošević je nastavio da leti kao pilot malih aviona.

“Cesna” je poletjela iz Varaždina, gdje je trebalo i da se vrati nakon kružnog leta i obavljenog zadatka. Pilot se posljednji put prije udesa javio oko 10.30 i rekao da leti veoma nisko, tik iznad krošnji drveća i da je primoran da nađe mjesto za prinudno slijetanje. Nekoliko minuta kasnije srušio se na brdu.

Avion je ranije poletjeo iz Varaždina gdje je i trebalo da se vrati. Kada se srušio, pilot se hrvatskoj Gorskoj službi spasavanja javio mobilnim telefonom. Svo vrijeme ih je navodio, ali akcija spašavanja nije išla lako jer se ispostavilo da se laki jednomotorni avion nalazi usred minskog polja.

Uz to, teren je šumovit i teško pristupačan. Srećom, Vujošević i njegov saputnik ostali su prisebni i mirno sačekali pomoć.

Iznajmljeni avion koji se tada srušio u Hrvatskoj bio je vlasništvo firme “GAS aviation” iz Smederevske Palanke, a iz te firme su tada rekli da je letjelicu koristilo beogradsko preduzeće “STS avijacija” sa sjedištem u Šilerovoj ulici, koje je zajedno sa jednom bugarskom firmom organizovalo vakcinaciju životinja iz vazduha.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...