TRI REČENICE ALIJE IZETBEGOVIĆA NAKON POTPISIVANJA DAYTONA: “Kažem svom narodu: Bog nam je svjedok da smo učinili sve…”

Za Dejtonski sporazum se često žargonski kaže da predstavlja "luđačku košulju" Bosne i Hercegovine s obzirom na brojne okove koje je donio specifičnim administrativnim uređenjem.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 1

Da Dayton nije savršen, odmah je nakon potpisivanja naglašavao i prvi predsjednik Predsjedništva naše zemlje Alija Izetbegović. Mir koji je donio dogovor u Daytonu je najvažnija beneficija. Prestalo je ubijanje i stradanje stanovništva, a to je primarno željela većina. Ipak, sve ono drugo što je taj mirovni sporazum donio je predmet za rasprave.

Da li se mogao postići bolji sporazum ili ne je predmet, a i bit će predmet rasprava i analiza u budućnosti, piše Klix. Danas, 25 godina kasnije, jasno je da detalji Daytona nisu najpravedniji. To je neposredno nakon potpisa sporazuma poručio i Alija Izetbegović.

"I kažem svom narodu: Ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji poput ove, a u svijetu kakav jest, bolji mir nije moguće postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je u našoj moći da smanjimo nivo nepravde za našu zemlju i naš narod", kazao je Izetbegović. I prava borba za normalniju državu i pravednije društvo tek je počela nakon Dejtonskog sporazuma. Ta borba traje i danas, a ponekad se čini da se, nažalost, i nije mnogo odmaklo. Uz izuzetak nekoliko godina s početka 2000-tih, BiH se suočava sa mnogo unutrašnjih opstrukcija, čak i oko bazičnih stvari.

S druge strane, globalna kretanja dodatno usmjeravaju i neke odnose u BiH, gdje građani još vape za državom koja će štititi njihova prava, koja će se jednako poštovati na svakom pedlju i u kojoj će buduće generacije zajedno graditi bolje društvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...