U OVOJ EVROPSKOJ ZEMLJI SE DEŠAVA NEŠTO VAŽNO: Novac se skoro i ne koristi, prelaze na DIGITALNU VALUTU!

Upitnik će odrediti podjelu između države i privatnog sektora na tržištu novca, kao i buduću ulogu države u tome.

  • Ekonomija

  • 14. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 1

Šveđani manje od 10 posto novčanih transakcija vrše u gotovini i razmišljaju o zamjeni krune digitalnom valutom.

Švedska je u grupi zemalja koje najmanje koriste papirni novac.

Zato je Vlada Švedske poslala upitnik za istraživanje perspektive budućeg prelaska sa papirne na digitalnu valutu.

Vlada traži da se napravi karta platežnog tržišta i njegovih budućih izgleda, s obzirom na razvoj događaja u Švedskoj i drugim zemljama.

Bit će analizirana potreba da Riksbank (švedska centralna banka) izda "e-mejl krunu", te napravljen osvrt na značenje koncepta zakonskog sredstva plaćanja u svijetu gdje se gotovina koristi sve manje.

Upitnik će odrediti podjelu između države i privatnog sektora na tržištu novca, kao i buduću ulogu države u tome, navodi švedska Vlada.

U Švedskoj sve manje ljudi bira gotovinu kao najpoželjniji način plaćanja.

Švedska Vlada smatra da su brz tehnološki razvoj i digitalizacija "fundamentalno pozitivni" jer stvaraju uslove za inovativna rješenja, koja omogućavaju jeftinije, bolje, te više potrošački usmjerene proizvode i usluge.

Švedska se nalazi među vodećim zemljama kada je riječ o digitalizaciji finansijskog sektora.

Najčešće kritike oko potpunog uvođenja digitalne valute u Švedskoj odnose se na komplikacije sa kojima bi bili suočeni penzioneri i najsiromašniji dijelovi stanovništva, poput beskućnika.

Istraživanje mogućnosti uvođenja digitalne valute i prelaska na bezgotovinsku ekonomiju u potpunosti bi trebalo biti završeno najkasnije 30. novembra 2022. godine, navode ekonomski portali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...