GRLIĆ RADMAN DOČEKAO LAVROVA: Hrvatski ministar je ovim detaljem iznenadio ruskog kolegu…

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u službenoj je posjeti Hrvatskoj.

  • Regija

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 23

Lavrov će se u Zagrebu sastati sa predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, međutim službeni doček ujutro mu je priredio hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu pa se može reći da je Lavrov u Zagrebu imao dosta bolji doček nego jučer u Sarajevu.

Grlić Radman čak je za ovu priliku izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

 imageDetalj sa maske Grlića Radmana 

Nakon sastanka, izjave su dali ministri Grlić Radman i Lavrov. 

- Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i šest dana. Ja sam čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pjesnik - započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prve dvije planirane posjete odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Uvjeren je kako će ova posjeta Hrvatskoj dati poticaj za održavanje pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima.

- Sa ministrom sam razgovarao i o područjima na kojima je moguće produbiti suradnju između EU i Rusije - rekao je Grlić Radman.

- Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH - rekao je hrvatski ministar.

- Nedavno je naše veleposlanstvo u Rusiji preseljeno na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvorenju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici - zaključio je Grlić Radman.

- Naši odnosi se odvijaju održivo. Postoji saradnja naših organa u sferi javnog reda. Što se tiče privredne suradnje, nadamo se da će uskoro početi s radom međuvladina komisija i da će prvi sastanak biti iduće godine - rekao je Lavrov.

Što se tiče poslovnih veza, one se razvijaju, a isto je i na području kulture i nauke.

- Pričali smo o mogućnosti otvorenja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu i kako bismo to mogli realizirati - izjavio je ruski šef diplomatije.

Kaže kako su razgovarali o situaciji u BiH, piše Jutarnji.hr.

- Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta -izjavio je Lavrov.

- Konstatirali smo da EU nije spremna za potpuno normalne odnose s Rusijom, ali da Hrvatska ima zdrav odnos s Rusijom - poručio je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...