AKADEMIK SLAVO KUKIĆ: "Mostar će nastaviti putem kojim je i dosad vozio, ponovo su stali uz svoje NACIONALNE USREĆITELJE"

"Bilo je puno razloga da bude drugačije", kaže profesor Kukić.

  • Mini market

  • 21. Dec. 2020  21. Dec. 2020

  • 1

"Mostar je konačno, prvi put nakon 12 godina, birao svoju gradsku vlast. I, kako stvari stoje, nastavio putem kojim je i dosad vozio. Putem koji su trasirali „zaštitnici“ hrvatskih i bošnjačkih, ovaj put i srpskih nacionalnih interesa", kazao je akademik Slavo Kukić za Radiosarajevo.ba.

"A to je, barem što se mene tiče, rezultat koji je izvan zdrave pameti. No, rezultat koji je, kako se obično ima reći, izraz volje naroda. Iako, bilo je puno razloga da bude drugačije.

Mostarci su, prije svega, imali „tovar“ razloga da masovno iziđu na izbore, kao nikada do sada, i da leđa okrenu onima koji su ih „uzjahali“ posljednjih četvrt stoljeća. Jer, oni su im, počnimo s tim, prethodnih 12 godina uskratili jedno od temeljnih građanskih i ljudskih prava – da biraju i da budu birani u mostarsko Gradsko vijeće."

No, to nije sve, kaže Kukić. "Prethodnih 12 godina ti isti su im sustavno uništavali i ono malo temelja na kojima su mogli graditi nadu u mogućnost života u svome gradu. Uništili su im Aluminij i sve druge gospodarske mostarske simbole, bez posla ostavili nove hiljade mostarskog svijeta, na put s kartom u jednom smjeru prema kojekakvim svjetskim destinacijama uputili i staro i mlado – o kriminalu, o kojem prosječni Mostarac svakodnevno zbori da se i ne govori.

Mnogi su, potom, očekivali da bi Mostarci mogli biti motivirani i onim što se dogodilo u svim drugim većim bosanskohercegovačkim gradovima – u kojima su „borci“ za bošnjačku i srpsku stvar, oni koji su koncentrirani oko glavnih nacionalnih osi, Milu i Bakira, bukvalno pometeni. Jer, to je bio dokaz da zbacivanje njihova „jarma“ nije nemoguće", dodaje on.

Cijeli tekst dostupan je na portalu Radio Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...