PORUKA IZ SARAJEVA: Fašizam ruši principe religije i ljudskog postojanja (FOTO)

Senadin Lavić istaknuo je da je danas važno govoriti o razvijanju antifašizma.

  • Društvo

  • 21. Dec. 2020  21. Dec. 2020

  • 0

U Sarajevu je danas, u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo, održan okrugli sto "Antifašizam i religija". O ovoj značajnoj temi govorili su, između ostalih, Mile Babić, profesor filozofije i teologije, te profesor Senadin Lavić.

"Kad gledamo historiju Evrope i naših zemalja, vidimo kako je religija uvijek bila povezana s vlašću i da je takva religija uvijek bila instrumentalizirana. Treba uvijek razlikovati takvu religiju i religiju po sebi. Religija kao takva nas uči ljubavi prema Bogu i pravdi. Naši antifašisti treba uvijek da zastupaju pravdu i razlikuju da li religija živi po svojim principima. Dakle, najvažnije je da religija ne bude instrumentalizirana nego da ona živi slobodno, da ne bude službenica države", poručio je Babić.

S druge strane, Senadin Lavić istaknuo je da je danas važno govoriti o razvijanju antifašizma.

"Svi znamo da je 20. stoljeće obilježila strašna ideologija koja se zvala fašizam i ono je na nju odgovorilo velikom, borbenom, ideološkom koalicijom. Mi se danas nalazimo u sličnim izazovima i postavlja se pitanje kako odgovoriti na fašističke tendencije koje osjećamo oko sebe, u društvu, širom svijeta...", kazao je Lavić.

Da li imamo jasne, ideološke vizije tog antifašizma da se izvučemo iz ovog blata fašističkih ideologija, pita se on, piše Klix.

"Religija i antifašizam su dva vrlo bliska modaliteta, jer podrazumijevaju slobodu, dostojanstvo, odanost, odgovornost, kriterije kojih se moramo pridržavat. Očito je da fašizam ruši principe religije i ljudskog postojanja današnjice", konstatovao je Lavić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...