“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Čović je eksplodirao od bijesa kada su mu saopćili podatke za OVA TRI IZBORNA PODRUČJA!

Računica je neumoljiva - dvije probosanske koalicije uspjele su osvojiti po jedan mandat u “ključnim” izbornim područjima koja većinski neseljavaju Hrvati pa je HDZ, umjesto najavljivanih 15, osvojio 13 mandata.

  • Politika

  • 21. Dec. 2020  21. Dec. 2020

  • 6

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović panično je jutros od predstavnika međunarodne zajednice u BiH zatražio uključivanje u izborni proces u Mostaru “kako bi se osujetile protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa u Mostaru”.

Čović se u pismu naslovljenom na Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH, Erica Nelsona, američkog ambasadora u BiH, Valentina Inzka, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te Kathleen Kavalec, šeficu Misije OSCE-a u BiH, požalio na “mnoge nepravilnosti u odvijanju izbornog procesa te grubo kršenja izborne volje Hrvata u korist bošnjačkih stranaka”.

Prema pouzdanim informacijma “Slobodne Bosne”, Čović je jutros bio očajan kada su mu prvi saradnici iznijeli vjerovatnu projekciju izbornih rezultata, prema kojoj HDZ može računati na maksimalno 13 vijećnika u Gradskoj skupštini Mostara. Čović je sinoć na pres-konferenciji kazao da će HDZ osvojiti između 14 i 15 mandata, ali na temelju 65,3 posto prebrojanih glasova, račun je pokazao svega 13 mandata.

Račun je pokazao da su dvije probosanske koalicije uspjele osvojiti po jedan mandat u “ključnim” izbornim područjima koja većinski neseljavaju Hrvati. Riječ je o izbornim područjima Jugozapad, Zapad i Jug. I ranije se očekivalo da će “Bh. blok” osvojiti po jedan mandat u izbornim područjima Jugozapad i Zapad, ali je Čoviću najveće neprijatno iznenađenje priredila "Koalicija za Mostar" uspijevši osvojiti mandat i u izbornom području Jug, koje je slovilo kao neosvojiva tvrđava HDZ-a.

Prema trenutnim projekcijama, u Gradskom vijeću Mostara dvije probosanske koalicije (“Koalicija za Mostar” i “Bh. blok”) osvojit će zajedno 18 mandata, što je dovoljno za izbor novog gradonačelnika iz reda Bošnjaka i za formiranje vlasti bez sudjelovanja HDZ-a!

U novom Gradskom vijeću HDZ će imati svega 13 mandata, a ne 14 ili 15, kako je Čović sinoć najavljivao, dok će HDZ-ov potencijalni partner Hrvatska republikanska stranka osvojiti tri mandata.

Za sada je izvjesno da će novi gradonačelnik Mostara biti iz reda Bošnjaka, izuzev u slučaju, koji je malo vjerovatan, da vijećnici SDP-a i Naše stranke odluče glasati za HDZ-ovog kandidata Marija Kordića.  

(A.M.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...