DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV DALIDE BURZIĆ: Razgovori o "procesuiranju" Konakovića

Svjedočeći pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužioci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva potvrdili su da su tokom 2018. godine o procesuiranju Dine Konakovića razgovarali s Dalidom Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice.

  • Hronika

  • 21. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 7

Svjedočeći pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužioci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da su tokom 2018. godine o procesuiranju Dine Konakovića razgovarali s Dalidom Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dalidu Burzić za očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima ili drugim osobama, odnosno da je tražila optuživanje Semira Efendića i procesuiranje Dine Konakovića, piše Detektor.ba.

Federalni tužilac Dragan Stupar je kazao da je vršio nadzor nad radom Kantonalnog tužilaštva i da je imao na uvid zahtjev koji je glavna tužiteljica poslala svojoj zamjenici Aidi Topalović sa četiri instrukcije, odnosno da vrši nadzor rada nad predmetom Semira Efendića i saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom, da se otvori istraga, daju nalozi za vještačenje i podigne optužnica.

U prva tri dijela instrukcije nije ništa sporno, ali sam našao da je riječ ‘optužiti’ bila preuranjena, jer nisu bila završena dva vještačenja. U fazi provjere se može donijeti naredba o istrazi ili obustavi, optuženje ide kasnije”, rekao je Stupar.

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, pravne zastupnice Dalide Burzić, Stupar je kazao da je istraga bila dosta neefikasna, ali da taj predmet nije imao karakter pritvorskog koji je trebalo uzeti u prioritet, te da se optužnica podiže kada ima dovoljno dokaza koji podupiru osnovanu sumnju.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...