"PITA MRZIM LI SRPSKI NAROD, MISLI DA SU OVO DEVEDESETE": Saši Magazinoviću javio se "novi vlasnik" umjetnine ukradene u BiH tokom rata; Uslijedilo je brutalno prizemljenje

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović pokrenuo je inicijativu za vraćanje bh. umjetnina koje su nestale iz naše zemlje. Tim povodom se obratio i vlastima Srbije te je otišao u posjetu Beogradu, ali i Novom Sadu, gdje se nalazi "novi vlasnik" jedne od slika, koji ga je i kontaktirao.

  • Mini market

  • 22. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 0

Magazinović je uputio pismo institucijama Srbije u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije. Istakao je kako je za ovim djelom raspisana i Interpolova potraga 2018. godine.

Uslijedila je i reakcija "novog vlasnika" ovog djela koji se obratio Magazinoviću.

"Javio mi se Đuro Popović iz Novog Sada da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod zato što tražim da se vrati bh. nacionalni spomenik. Slika je kod njega. Đuro misli da su ovo 90-te kad je 'nabavljao' slike i da ga se neko boji. E moj Djuro... Pozdrav iz Novog Sada", napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Riječ je o djelu "Magdalena" koje je prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz BiH, u vlasništvu Damirke i Envera Mulabdića, državljana BiH,a da je to djelo proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH. Zbog krađe su podnesene prijave nadležnim agencijama u BiH, te se nalazi i u Bazi nestalih umjetnina.

Magazinović se jučer sastao s ambasadoricom BiH u Srbiji Aidom Smajić s kojom je razgovarao o ovoj temi.

"Znam da je ona prava moć u rukama drugih i želim da vjerujem da će ljudi iz institucija naše države adekvatno reagovati, prije svega Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, kako bi ono što je naše vratili u Bosnu i Hercegovinu", poručio je Magazinović nakon sastanka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...