SVJETSKI POZNATI EKONOMIST PRIZEMLJIO VUČIĆA: „Ne vidim smisao u malom Schengenu!“

Svjetski poznati ekonomist Branko Milanović izjavio je da ne vidi smisao u "malom Schengenu", ocijenivši da je u Srbiji stalno prisutna tendencija da se s nekim ujedinjuje i kasnije kroz ratove razjedinjuje.

  • Ekonomija

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

Milanović je za novi broj sedmičnika „Vreme“ rekao da trgovina jeste važna i da nju treba osloboditi carina, ali je dodao da je "situacija potpuno nesređena da bi mogla dovesti do normalizacije cirkulacije radne snage".

Prema njegovim riječima, Srbija nema previše izbora, a "strategije sedenja na četiri stolice možda bi se držao i neko drugi ko bi bio na vlasti".

Kako je ocijenio, članstvo Srbije u Evropskoj uniji je iluzija, navodeći da do članstva "neće doći u bližoj budućnost, a da je pitanje i da li će se bilo kada i desiti".

"To znači da ne možete da se orentišete samo na tu stranu, već morate i prema drugima, uključujući Kinu, koja postaje sve značajniji investitor, Rusiju zbog nekih drugih interesa, kao što su Kosovo i energija, ili Ameriku, koja je najveća svetska sila", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, jedina balkanska zemlja koja "u narednih 20 ili 30 godina" može da se nađe među članicama EU je Crna Gora "zato što je mala, u sastavu je NATO-a".

Milanović je rekao da se usljed pandemije koronavirusa ubrzava tehnološki razvoj, "imamo vakcinu do koje se najbrže došlo u ljudskoj istoriji" i dodao je da do nekih stvari ne bi došlo da nije bilo pandemije.

"Ako želimo da budemo sasvim korektni, dobar efekt svega ovoga je globalizacija rada, jer ona omogućava da čovek može da radi sa bilo kog mesta u svetu. Globalizacija rada samo se nadovezala na globalizaciju kapitalizma, koja je već odavno uzela maha", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, globalizacija rada može imati dobre efekte, jer Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu.

"To što je Srbija iskoristila u IT sektoru moglo bi da se proširi i na druge oblasti, tako da će se povećavati broj ljudi koji rade za strane kompanije, a ne prelaze granice zemlje, što će biti dodatak i za mnoge druge zemlje s kvalifikovanom, jeftinom radnom snagom", ocijenio je ekonomist.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...