NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Senzacionalno otkriće naučnika s Oxforda promijenit će svijet kakav danas poznajemo

Naučnici s Univerziteta u Oxfordu možda su pronašli način kako smanjiti zagađenje izazvano zračnim saobraćajem.

  • Ekonomija

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 0

Oni su uspjeli pretvoriti ugljendioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih plinova.

Tehnika se sastoji od zagrijavanja mješavine limunske kiseline, vodika i katalizatora sastavljenog od željeza, mangana i kalija kako bi se ugljendioksid pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih aviona, piše "Engadget".

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja hidrogena i vode u gorivo.

Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uvjetima i u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okoliš, navodi se.

Naravno, za komercijalnu upotrebu potrebno je još puno rada i usavršavanja tehnika i procesa. Trenutno, još nije pronađen način kako efikasno prikupiti ogromne količine ugljendioksida.

Naučnici su u potrazi za industrijskim partnerima, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Kad bi u tome uspjeli, dobili bi još jednu alternativu koja bi bila izuzetno popularna za avioprijevoznike.

Zračni saobraćaj se tako polako prebacuje na čistije energetske izvore, a mnogi planiraju i kupovinu električnih aviona ili aviona koji koriste neke druge vrste goriva.

Prednost spomenute metode je ta što ne bi bilo potrebno mijenjati avione s obzirom na to da postojeći motori mogu koristiti gorivo zasnovano na ugljendioksidu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...