NEZAPAMĆEN UDAR U PARLAMENTU CRNE GORE: Kako je nova vlast odbila raspravu o genocidu u Srebrenici, u sve je uključena Abazovićeva poslanica Suada Zoronjić…

Skupština Crne Gore sinoć je, dva sata poslije ponoći, nakon što je, suprotno odluci DIK-a, verifikovala mandat poslanici URA-e Suadi Zoronjić, usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i više drugih zakona, bez prisustva kompletne opozicije.

  • Regija

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 1

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, pozivajući se na član 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da, ako poslaniku prestane mandat, mandat dobija sljedeći prema redosljedu na listi, kazao je da su „u potpunosti ispunjeni uslovi za izbor kandidatkinje Zoronjić na upražnjeno mjesto kao sljedećeg prema redosljedu na listi“.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervina Ibrahimovića, na osnovu glasova zastupnika, nije uvršten u dnevni red. Za prijedlog su glasala samo dva zastupnika. Većina je odbila i prijedloge Andrije Popovića - zakona o zabrani fašističkih organizacija, zatim prijedlog zakona o zaštiti strateških interesa u oblasti aviosaobraćaja.

Tačno godinu nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, na prijedlog nove Vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na čelu, usvojene su izmjene kojima se u suštini eliminišu svi za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) sporni članovi i imovina ostaje u njihovom vlasništvu.

Usvojenim izmjenama izbrisani su članovi iz prethodne verzije Zakona o slobodi vjeroispovijesti iz decembra 2019. godine, koji su propisivali da će "svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Ovaj član bio je neprihvatljiv SPC-u koji je odmah nakon usvajanja prve verzije zakona, u decembru 2019. godine, pokrenuo široke proteste, uz podršku najvećeg dijela tadašnje opozicije, smatrajući da tada vladajući DPS pokušava da zakonom "otme crkvenu imovinu". Izbore koji su se održali u vrijeme crkvenih protesta, krajem augusta, DPS je izgubio, a na vlast je došla tročlana koalicija, čiji je veći dio, uključujući i novog premijera Zdravka Krivokapića, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Novim izmjenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se vjerska zajednica mora registrovati, što je, također, bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirao.

Sastavni dio usvojenog Zakona postala su dva amandmana Građanskog pokreta URA, da su vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, a koje nisu upisane u jedinstvenu evidenciju, dužne da djeluje u okviru pravnog poretka Crne Gore i da kontrolu zakonitosti trošenja sredstava vjerskih zajednica iz državnog budžeta vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom.

Glasanju je prethodila višesatna pauza zbog potvrđivanja mandata novoj zastupnici vladajućeg pokreta URA Suadi Zoronjić, nakon što je njihov zastupnik Filip Adžić podnio ostavku na tu funkciju.

Nakon što je Državna izborna komisija (DIK), što je formalna procedura, odbila da joj verifikuje mandat, to je učinila Skupština, čime je parlamentarna većina osigurala neophodni 41 glas za izglasavanje Zakona. Oni su optužili opoziciju da su preko DIK-a pokušali da opstruiraju usvajanje promjena Zakona.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...