PORUKE PODRŠKE IZ CIJELE EVROPE: Vučić ponudio pomoć Hrvatskoj, javili se i Ursula von der Leyen, Angela Merkel, Borut Pahor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da je zemljotres s epicentrom u Hrvatskoj prošao uz minimalne žrtve i poručio da je Srbija spremna da pruži Hrvatskoj pomoć.

  • Politika

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 2

Vučić je poručio da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pomoći i da želi Hrvatskoj da se brzo oporavi i obnovi objekte.

"Veoma mi je žao i spremni smo da pružimo svaku vrstu tehničke, finansijske i bilo kakve pomoći“, rekao je Vučić novinarima u Zaječaru.

Potres jačine 6,3 stepena Rixhterove skale pogodio je u 12.20 sati područje oko Petrinje i zatresao ostatak Hrvatske, a osjetio se i u regionu.

Također, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je EU uz Hrvatsku nakon novog razornog potresa i da je zatražila od povjerenika za krizne situacije Janeza Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku. 

Snažan potres jačine 6,2 stepena pogodio je oko podne centralni dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama. 

"Još jedan razoran potres u Hrvatskoj, drugi u protekla dva dana. Ponovno sam razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Zatražila sam od Janeza Lenarčiča da otputuje u Hrvatsku čim to situacija dopusti. Stojimo uz Hrvatsku", rekla je Von der Leyen na Twitteru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je dobio poruke podrške i od njemačke kancelarke Angele Merkel, kao i od predsjednika Slovenije Boruta Pahora.

Europska unija pruža punu podršku Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- U ovom teškom trenutku, Europska unija pruža punu podršku i pomoć narodu Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću, objavio je Michel na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...