ISTRAŽILI PRAGMATIČNI NIJEMCI: Proizvođači automobila godinama lažu kupce, ovo je istina…

Zato se preporučuje da potrošači uzimaju podatke proizvođača samo kao okvirne smjernice i da uvijek prije kupovine automobila pokušavaju vidjeti hoće li važni, veći predmeti, poput dječjih kolica, stati u prtljažnik.

  • Auto

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

Njemački autoklub ADAC provao je veliko istraživanje i došao do zaključka da proizvođači automobila neispravno označavaju veličinu prtljažnika automobila. Naprimjer, prtljažnik Volkswagen Sharana je ni manje ni više nego 325 litara manji od navedenog. Ali, i drugi proizvođači ponekad, također, ne zaziru od toga.

Volkswagen za Sharan određuje kapacitet od 955 litara, ali mjerenja ADAC-a pokazuju da je on samo kapaciteta od 630 litara. Kod Volva XC90 postoji više od 240 litara razlike između specifikacija proizvođača i prakse. Razlike su prilično male za modele iz jeftinijeg segmenta. Naprimjer, prtljažnik Dacie Duster samo je četiri litre manji od navedenog.

Prema ADAC-u, pretjerivanje se uglavnom događa kod skupljih modela kod kojih proizvođači automobila velikodušno zaokružuju veličinu prtljažnika. Razlike su manje kod kompaktnih automobila ili limuzina nego kod SUV-ova i kombija. Najmanji modeli, poput Toyote Aygo, ponekad imaju i veći prtljažnik nego što je odredio proizvođač.

Ponekad su velike razlike između podataka proizvođača i mjerenja ADAC-a posljedica činjenice da neki proizvođači, naprimjer, dodaju izrez rezervne gume u volumen prtljažnika. Zato se preporučuje da potrošači uzimaju podatke proizvođača samo kao okvirne smjernice i da uvijek prije kupovine automobila pokušavaju vidjeti hoće li važni, veći predmeti, poput dječjih kolica, stati u prtljažnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...