NA REDU SU SPOMENKO I BORISLAV: Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Foči; Ubijali civile Bošnjake pa leševe palili u kućama…

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

  • Hronika

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Spomenka Novovića (54) iz Foče i policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Borislava Pjane (52), također iz Foče, kojom ih tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine. 

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih jedinica na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

- Optuženi Novović tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću s leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je sudjelovao nakon toga u ubistvu jednog civila starije životne dobi te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube u općini Foča u ljeto 1992. godine - navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno s drugim osobama, lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, sudjelovao u ubistvu šest osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinioci zločina u kuću ubacili bombu, a zatim kuću zapalili, zajedno s leševima ubijenih civila.

- Grupu od 11 civila, zajedno s još dva civila, počinitelji su transportirali kamionom i odveli u zatočenje na području Foče te su nakon toga protjerani na područje Trnova. Također, optuženi Pjano tereti se da je u augustu 1992. godine, uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...