KRAH EVROPSKE TURISTIČKE SILE: Ove godine posjetilo ih je 69 posto manje stranih gostiju nego lani, ali ni to nije sve

Posebno veliki pad dolazaka stranih gostiju bilježe veliki gradovi i općine na obalama Sredozemlja, za čak 96 posto samo u aprilu u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

  • Ekonomija

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 0

Pandemija koronavirusa teško je pogodila italijanski turistički sektor, izazvavši drastičan pad broja stranih posjetilaca u 2020. godini, pokazuju podaci statističkog ureda.

U periodu od januara do septembra tu mediteransku zemlju zbog pandemije je posjetilo 69 posto manje stranih gostiju nego lani, što je prouzročilo "duboki šok" u turističkom sektoru, objavio je "Istat" u utorak.

Pao je i broj domaćih gostiju u ljetnom razdoblju.

Među stranim turistima koji su uspjeli doći u Italiju prednjačili su Nijemci, s udjelom od 47 posto u ukupnom broju stranih gostiju. Turista iz Sjedinjenih Država pak gotovo da i nije bilo.

Posebno veliki pad dolazaka stranih gostiju bilježe veliki gradovi i općine na obalama Sredozemlja, za čak 96 posto samo u aprilu u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Planinske regije bile su na najmanjem gubitku, mada su i one bile teško pogođene u aprilu, u vrijeme strogog lockdowna. Ljetni turizam u italijanskim planinama smanjen je samo devet posto.

Italija je proljetos nametnula strogo zaključavanje, onemogućivši putovanja, koja su ponovo oživjela tek tokom ljeta, s postepenim ublažavanjem strogih ograničenja kretanja.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...