SPEKTAKULARAN DUEL VUČIĆA I ĐILASA NA PINKU: Sad je baš pretjerao...

Vučić se svađao i s drugim videosnimcima na kojima su bili političari, novinari i umjetnici...

  • Regija

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 0

Samo naivni su mislili da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić medijski tihovati nakon novogodišnje konferencije, a da takvom vjerovanju nije bilo mjesta, pokazao je jutros gostujući na televiziji Pink, i to u "spektakularnom" duelu sa svojim najvećim političkim protivnikom - Draganom Đilasom.

Prvog čovjeka države odavno bije glas da izbjegava svaku vrstu sučeljavanja sa svojim neistomišljenicima i da se plaši da ukrsti stavove s opozicijom, zbog čega oni zluradi govore da je kukavica.

Kako ljubomorni na napredak Srbije ne bi imali mogućnost da mu više to prebacuju, medijski tim predsjednika Vučića dosjetio se genijalne ideje – njegov oponent ne mora da bude gost u studiju kako bi se duel zaista odigrao, dovoljno je da se pojavi u formi montiranog videosnimka.

Ovaj model podrazumijeva da domaćin u studiju predsjedniku pušta videosnimke onih koji su nekad nešto rekli o njemu, a onda se Vučić svađa s tim videosnimcima. Na taj način lider naprednjaka je ubio dvije muhe jednim udarcem – em ne mogu da mu kaže da se svađa sa zamišljenim protivnikom, em je bio u televizijskom duelu s opozicijom.

Na insistiranje medijskog profesionalca Predraga Sarape, poznatom po tome što u emisije dovodi ljude koji oštro kritikuju Vučića, predsjednik je nevoljno prihvatio da se u program Pinka uključi videosnimak Dragana Đilasa, čime je lider Stranke slobode i pravde probio medijsku blokadu na ružičastoj televiziji.

“Neki su išli toliko daleko da su vašu politiku nazivali fašističkom. Sad ćemo to da pogledamo”, tužno je konstatovala voditeljica Pinka, dok se Vučić hvatao za plajvaz kako bi pokupio bilješke.

“Ja mislim da živimo u jednom ozbiljnom medijskom i političkom koncentracionom logoru, gde je razliku u odnosu na tridesete godine prošlog veka samo što nam to fizički ne rade. Oni nas ubijaju ekonomski, socijalno, društveno i emotivno. Naravno da čoveka pogađa to kako ga jedan deo naroda na ulici gleda i kad mora sve to da sluša. To jeste problem koji nije svojstven demokratskim zemljama i problem na koji vi realno nemate odgovor. Na apdejtovani fašizam ne postoji lagan odgovor koji to može da reši”, rekao je Đilas na videosnimku preuzetom iz emisije “Među nama”.

Vučić je uredno sačekao da njegov protivnik u duelu završi govor i nije ga prekidao nijednog trenutka, čime je pokazao da je pristojan političar. S druge strane, medijski profesionalac Predrag Sarapa, koji više voli pravilo druge strane nego hljeba da jede, duboko je uzdahnuo nakon Đilasovog izlaganja i izustio:

“Evo, čuli smo i ovo.”

Ubrzo je uslijedio i odgovor predsjednika, piše Nova.rs.

“Taj čovek, znate… Ja sam u životu pročitao mnogo knjiga. Računam negde hiljadu puta više od njega. On ne zna šta je fašizam. Porediti tu mračnu ideologiju s onim što je u Srbiji je besmisleno. Čak i u njegovo vreme u kojem se postarao da ne postoji nijedan medij koji bi smeo da napiše bilo šta protiv njega… Danas on i njegovi kompanjoni su vlasnici medija”, rekao je Vučić, naravno ne propuštajući priliku da televizije N1 i Nova S nazove tajkunskim.

“Žao mi je što mu se neki ljudi ne osmehuju kad ga vide na ulici, jer nisu zadovoljni njegovom politikom. Oni su postavljali sve tužioce i sudije, videćemo šta će sada da rade u svetlu novih dokaza i oko Mosta na Adi i oko svih sekundi i svega drugog. Ali da vi kažete da živite u koncentracionom logoru u kojem svakog dana izgovarate ovakve laži i da pokušavate metodama koje su stvorile koncentracione logore da nas ubedite da je laž istina – to nije moguće. Oni kažu da ih nema na RTS, pa evo, sinoć su bili i rasturila ih je ova naša devojka”, odgovorio je Vučić.

I to bi bilo to. Predsjednik je rasturio videosnimak s Draganom Đilasom, koji nije imao mogućnost da mu odgovori, jer to i jeste poenta novog televizijskog formata – kratak red montiranog materijala i duži monolog šefa naprednjaka.

Usput, Vučić se svađao i s drugim videosnimcima na kojima su bili političari, novinari i umjetnici, čime je dokazao da ipak postoji pluralizam mišljenja na televizijama s nacionalnom frekvencijom i da se njegovi protivnici mnogo češće pojavljuju na televiziji u odnosu na njega dok je bio u opoziciji.

S obzirom na to da je Nova godina period kad se donose važne odluke, možda bi predsjednik mogao da razmotri mogućnost da od 2021. uvede novu praksu i da sa sobom u televizijski studio ponese holograme Đilasa, Jeremića, Marinike, Obradovića, Đorđevića, Obućine, Stupara, Kovačevića… Da poreda sve njih sa jedne strane, a on da bude sam s druge strane. Svako da dobije jednako vremena.

Sigurno bi ih sve sam pobijedio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...