VELIKA BRITANIJA NAPRAVILA HISTORIJSKI POTEZ: Oglasio se premijer Boris Johnson…

Velika Britanija sinoć je u 23 sata po londonskom, a u ponoć po centralnoevropskom vremenu, napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, dok je iz Unije politički izašla 31. januara. 

  • Svijet

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 0

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da Velika Britanija ima slobodu u svojim rukama i da mora maksimalno da je iskoristi.

"Velika Britanija sada može da radi stvari drugačije i bolje ako bude potrebno", istaknuo je Johnson.

Velika Britanija sinoć je u 23 sata po londonskom, a u ponoć po centralnoevropskom vremenu, napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, dok je iz Unije politički izašla 31. januara. 

Na snagu će stupiti historijske promjene pravila o putovanju, trgovini, imigraciji i sigurnosti. 

Evropska unija i Velika Britanija postigli su 24. decembra dogovor o trgovinskom sporazumu, koji predviđa da neće biti carina prilikom uvoza robe od 1. januara, piše Radio Sarajevo.

Britanski zvaničnici insistiraju da su novi granični sistemi spremni za rad, dok neki strahuju da će u lukama doći do zastoja. 

Da bi smanjila rizik od zastoja, Velika Britanija će do jula 2021. postepeno uvoditi nove carinske procedure za proizvode iz EU. 

Neke carinske procedure će već noćas stupiti na snagu, a odnose se na uvoz alkohola, duhana, hemikalija i kontrolisanih psihoaktivnih supstanci.

Države EU će u ponoć uvesti carinske deklaracije i druge oblike kontrole na uvoz iz Velike Britanije. 

Za razliku od ostatka britanske države, Sjeverna Irska će nastaviti da slijedi mnoga od pravila EU, dok će njena granica s Republikom Irskom, članicom Unije, ostati, takoreći, nevidljiva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...