ERDOGAN OTKRIO DETALJE: Uključuje li se Turska u proizvodnju "Pfizer-BioNTech" vakcina?

"Turska je u pregovorima s Njemačkom o zajedničkoj proizvodnji nove vakcine protiv koronavirusa", rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 2

"U našim pregovorima s Njemačkom također je pitanje zajedničke proizvodnje vakcine. TUBITAK (Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske) nastavlja rad na ovom pitanju", rekao je Erdogan.

Prošle sedmice, turski ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je da su njegova zemlja i njemačka firma "BioNTech" postigle dogovor prema kojem će početnih 550.000 doza vakcine "Pfizer-BioNTech" biti poslano u zemlju najkasnije početkom 2021. godine.

Koca je kazao da će, prema sporazumu, 4,5 miliona doza vakcine biti poslano u Tursku do kraja marta 2021. godine.

Turska bi mogla imati pristup do 30 miliona doza kao dio dogovora, dodao je.

Predsjednik Erdogan naglasio je da je Turska ostvarila napredak u nabavci vakcina, dodavši da je u zemlju dopremljeno oko tri miliona doza i da će se ti napori nastaviti.

U srijedu su prve pošiljke CoronaVac vakcine kineske firme "SinoVac Biotech" stigle u Tursku.

Opisujući 2020. kao godinu "punu boli za cijelo čovječanstvo", Erdogan je izrazio nadu da će 2021., zahvaljujući poduzetim mjerama, biti godina pada broja slučajeva Covida-19.

Covid-19 odnio je više od 1,82 miliona života u 191 zemlji i regiji otkako se 2019. godine pojavio u Kini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...