AFERA "SIGURNOSNE PROVJERE": Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

  • Vijesti

  • 04. Jan. 2021  04. Jan. 2021

  • 1

Sud BiH odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i savjetnika direktora OSA-e Muriza Druškića u aferi "Sigurnosne provjere". "Sudija za prethodno saslušanje je 29. decembra 2020. godine donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja", saopćeno je iz državnog Suda.

Protiv navedenog rješenja Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća 4. januara 2021. godine u cijelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno.

Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

"Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja", navodi se.

Podsjećamo, istraga se vodila zbog sumnje u određene neregularnosti sigurnosnih provjera članova komisija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Na čelu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH je pomoćnik ministra Mate Miletić, piše Klix.ba.

Provjeravalo se imenovanje Ismaila Sarića i Muriza Druškića. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je, prema zakonu, nadležna za izdavanje sigurnosnih dozvola, uz ostalo i pripadnicima svih policijskih agencija. Osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, mogu u roku od 15 dana nakon dostavljanja rješenja uložiti žalbu.

Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola, u čijem sastavu su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretar Komisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...