NIŠTA OD RASKOŠNE PROSLAVE 9. JANUARA: Željka Cvijanović osula paljbu po Inzku i Bošnjacima, razočarana zbog kredita MMF-a

"I ove godine ćemo obilježiti Dan Republike, ali u skladu s epidemiološkim mjerama. Protokol je pretrpio određene izmjene tako da ćemo imati svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom TV prenosu, dok je svečani defile kalendarski pomjeren za Vidovdan", kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

  • Politika

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 4

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska ističe da će biti održana promocija filma “Koridor” te dodjela priznanja i odlikovanja kao i svake godine.

- Godina je bila teška i u znaku pandemije, a naši istinski heroji su bili zdravstveni radnici i otkriću vam da će oni dobiti priznanja - kaže Cvijanovićeva u tradicionalnom intervjuu za “Glas Srpske” povodom Dana Republike.

Aranžman sa MMF-om je neizvjestan i bliži smo tome da ga neće biti. Šta je alternativa?

- Ovo je vrijeme koje ne treba zloupotrebljavati za postavljanje političkih uslova i traženje da se određene stvari centralizuju na nivou BiH iako je to neustavno. Alternativa je obezbjeđivanje sredstava na domaćem i inostranom tržištu kapitala i mi se po tome ni u čemu nećemo razlikovati od drugih zemalja.

U protekloj godini obilježeno je 25 godina Daytona, a tu godišnjicu obilježili su agresivni zahtjevi za njegovu izmjenu. Kako to komentarišete?

- Nije nikada bio period u kojem smo bili pošteđeni takvih zahtjeva. Promjene se mogu desiti kada se svi u BiH dogovore o tome, a jasno je da tog dogovora nema. Republika Srpska nije smetnja niti pravi smetnje za funkcionisanje institucija na nivou BiH i izvršavanje obaveza. Slično misle i Hrvati, s tim što nemaju svoju republiku, dok s treće strane imate bošnjački politički korpus koji svakodnevno iznosi zahtjeve za dodatnu centralizaciju. Pri tome, u posljednje vrijeme možemo čuti i pozivanje na brojčanu nadmoć Bošnjaka, što me navodi na to da je popis stanovništva, koji je i ovako bio problematičan, ustvari, projektovan vještački s ciljem da Bošnjaci, kao najbrojniji narod, traže veća prava. Politička i ustavna realnost govori o konstitutivnosti i jednakopravnosti i to svima treba da bude jasno.

Javno se govori o odlasku šefa OHR-a Valentina Inzka i dolasku novog visokog predstavnika u BiH. Da li je to dobro i kakva poruka se šalje?

- Šalje se loša poruka s aspekta odnosa Evropska unija - BiH. Aktuelni visoki predstavnik je sve učinio da pokaže da nam ne treba OHR, a ako ulazimo u 2021. godinu i govorimo o novom visokom predstavniku, onda se postavlja pitanje šta mi radimo na evropskom putu i da li se mi svi ovdje varamo.

Kakvi su odnosi Republike Srpske i Rusije i da li je nešto promijenio “skandal” u vezi s nedavnom posjetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova?

- Odlični su odnosi i takvi će i ostati. Sve ovo u vezi s, kako kažete, skandalom i tzv. “aferom ikona” je isprodukovana priča. Naša saradnja je dobra i nikada nije bila politički uslovljena bilo čime, jer mi nikada od Rusije nismo dobili nikakav politički zahtjev da od nečega odustanemo, dok smo od nekih drugih dobijali itekako teške uslove.

Hoćemo li svi okačiti zastave Republike Srpske za 9. januar?

- Trebalo bi to da uradimo i da toga dana svako iz svoje kuće ili stana pokaže opredijeljenost za Republiku Srpsku. Svim građanima upućujem najljepše čestitke uz poruku da ostanemo zajedno bez obzira na različita politička mišljenja i afinitete, jer je stabilnost naših institucija najvažnija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...