PISMO GO SDA: Građani Mostara neće pristati na ozakonjenje etničkog čišćenja

"Ukoliko u ovom slučaju postoji bilo kakvo nezakonito postupanje, onda je to, prije svega, pokušaj HNS-a da se građanima Mostara uskrate zakonom jasno definisana građanska prava", navode iz GO SDA Mostar.

  • Politika

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 2

Gradska organizacija SDA Mostar uputila je pismo na adrese najviše rangiranih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i ambasada sa sjedištem u Sarajevu.

Pismo su uputili kako bi ih upoznali sa pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi građani bošnjačke nacionalnosti u pojedinim dijelovima Mostara nakon upravo uspješno održanih lokalnih izbora, saopćeno je danas iz GO SDA Mostar.

Ističu kako GO SDA Mostar smatra potpuno nedopustivim i politički skandaloznim da se zvanični, pravosudni i policijski organi koriste u interesu i za svrhe nevladinih organizacija sa političkim pretenzijama, kao što je Hrvatski narodni sabor BiH.

- Građani Mostara nisu niti će pristati na bilo kakvo ozakonjenje etničkog čišćenja ili pokušaje da im se njihova prava svedu samo na pojedine dijelove grada, a što “crtači” etničkih karata već godinama pokušavaju javnosti, i domaćoj i stranoj, podvaliti kao navodno “legitimno” rješenje.

Ukoliko u ovom slučaju postoji bilo kakvo nezakonito postupanje, onda je to, prije svega, pokušaj HNS-a da se građanima Mostara uskrate zakonom jasno definisana građanska prava i na taj način poruči da su oni, zapravo, građani drugog reda te da, eto, nemaju šta tražiti u dijelu grada koji nije “njihov”. Na takve politike nikada nismo niti ćemo pristati, a duboko smo uvjereni da se tim principom vode i najviši predstavnici međunarodne zajednice u BiH i ambasadori najznačajnijih država u Sarajevu – navodi se, između ostalog, u pismu međunarodnim zvaničnicima u BiH.

U pismu je zatraženo da međunarodna zajednica svojim autoritetom stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštićenih zakonom i međunarodnim konvencijama, a koje se na ovaj način onemogućavaju Bošnjacima povratnicima u jednom dijelu Mostara.

 -Ovakva zloupotreba pravosudnog sistema u Mostaru, HNK i Bosni i Hercegovini, i to od potpuno nenadležne nevladine organizacije sa političkim pretenzijama, predstavlja veliku opasnost za ukupne odnose u gradu Mostaru, posebno imamo li na umu historijat događanja u posljednjih tridesetak godina – navedeno je, također, u pismu Gradske organizacije SDA Mostar koje su poslali međunarodnoj zajednici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...