KAKAV BOLESNIK: Otkriven identitet čovjeka koji je s rogovima na glavi upao u Kapitol, lud je za Trumpom, prati ga u stopu...

Nekoliko hiljada pristalica odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa koji su u srijedu izvršili nezapamćen upad u američki Kapitol, uključivali su i teoretičare zavjere povezane s desničarskim ekstremističkim grupama Qanon i Proud Boys, prenose američki mediji.

  • Šareni svijet

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 0

Među demonstrantima, najzapaženiji je bio Jake Angeli, poznat među pratiocima kao "Qanon šaman".

Angeli je u Kapitol ušetao noseći krznenu kapu s rogovima, a fotografije i snimci kako šeta po dvoranama Kapitola držeći američku zastavu pričvršćenu na koplje u jednoj ruci i bikovski rog u drugoj, pa čak i stojeći bez majice na vrhu senatskih podija, postali su viralni.

"Qanon šaman", koji dolazi iz Arizone, bio je nedostupan za komentar, ali je njegov rođak Adam Angeli potvrdio za CNN da se radi o njegovom rođaku. Kazao je kako se radi o velikom patriotu.

Kako navodi CNN, Facebook stranica Jakea Angelija ispunjena je objavama koje sadrže razne teorije zavjere "QAnona", a kojima se, kako vjeruju pripadnici ove grupe, suprotstavlja predsjednik Trump.

Neke Angelijeve objave na Facebooku graniče s nasiljem, poput objave gdje izjavljuje “nemamo stvarnu nadu da preživimo neprijatelje raspoređene protiv nas dok ne objesimo izdajice koje vrebaju među nama.”

Jedna fotografija na Angelijevoj Facebook stranici prikazuje ga u krznu i rogovima kako puškom nišani prema kameri.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...