SUMRAK PRAVOSUĐA: Sprema li Tadićka mjere pritvora Komšiću i Džaferoviću?!

Tužilaštvo BiH na čijem čelu je Gordana Tadić, slavodobitno je objavilo da će u slučaju "Ikona" saslušati i članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

  • Mini market

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 10

I Komšić i Džaferović začuđeni su ovim saznanjem da će ih neko saslušavati na okolnosti o događaju kojem nisu ni prisustvovali. Ali je jasno šta Tužilaštvo radi. Kupuje vrijeme. I to pod utjecajem SNSD-a i njemu bliskog HDZ-a BiH, kojeg vodi Dodikov intimus Dragan Čović, kojem je, opet, Tadićeva veoma bliska. Ne postoji drugo objašnjenje.

"Odazvat ću se pozivu Tužilaštva BiH, jer poštujem institucije države. Iskreno, ne znam kakve veze imam s ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime", naveo je Komšić.

Ako su Komšić i Džaferović začuđeni tek iz respekta prema jednoj državnoj instituciji, onda javnost ni u kom slučaju ne smije biti začuđena ovakvom najavom Tužilaštva.

I pravnom laiku savršeno je jasno da ne postoji pravni osnov za saslušavanje Komšića i Džaferovića te da je ta najava snažna politička poruka onim akterima koji su s druge strane razarajućeg političkog utjecaja na pravosudne institucije, odnosno poruka onima koji poštuju dignitet državnih institucija.

Ipak, totalno bi pogrešno bilo potez glavne tužiteljice shvatiti samo kao apsurd. Iza tog apsurda jasno je da se krije politička namjera.

Da li će ta namjera rezultirati određivanjem mjera pritvora za Komšića ili Džaferovića i da li tužiteljica Tadić posljednjih dana operiše i s tom opcijom, ostaje da se vidi. Pa i ako se nešto poput toga desi, nikoga ne bi trebalo da začudi, jer stanje u pravosuđu varira između potpunog sumraka ili aspurda tog sumraka.

Treba se samo sjetiti kako je prošao bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je nakon kafkijanskog, sedmogodišnjeg procesa, na kraju oslobođen orvelovskih optužbi, ali je potpuno politički uništen. Nema nikakve dileme da ključni akteri koji su Budmiru na pravdi Boga montirali sudski proces, i danas vedre i oblače prevosudnim sistemom BiH. 

Situacija s discipliniranjem Komšića i Džaferovića, koji nemaju nikakakve veze s ukradenom ukrajinskom ikonom koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova, još je ozbiljnija. Ishod nikoga ne bi smio da iznenadi, a ponajmanje borce za tzv. nezavisno pravosuđe, koji danas, nekog li čuda, mudro šute.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...