ŽELJKA CVIJANOVIĆ NADMAŠILA SEBE: "Sarajevo nervira činjenica da RS i Srbija sarađuju..."

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će ove godine povodom neustavnog Dana RS biti odlikovan sektor zdravstva, kao i institucije i ustanove u oblasti zdravstva, jer su svi zajedno podnijeli ogroman teret u borbi protiv koronavirusa.

  • Politika

  • 09. Jan. 2021  09. Jan. 2021

  • 2

Cvijanovićka je istaknula da je prošla godina protekla u znaku pandemije, ali i u znaku zdravstvenih radnika koji su omogućili da građani u novu godinu uđu sa sviješću da treba da se čuvaju, ali i da znaju da su bolnice opremljene te da u njima radi sposoban kadar.

Ona je rekla da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na ekonomiju Republike Srpske te da u narednom periodu predstoji postepen izlazak iz krize, saniranje određenih posljedica te uklanjanje štetnih efekata.

"Mora da postoji čvrsta veza između privrede i i institucija. Naša privreda je prošle godine dobila značajnu podršku Vlade Srpske, s namjerom da se očuvaju poslovne aktivnosti, ali prevashodno da se očuvaju radna mjesta", rekla je sinoć Željka Cvijanović za RTRS.

Napomenula je da ostaje obaveza da se osiguraju solidna sredstva na domaćem ili međunarodnom tržištu kapitala, ali da Republika Srpska nikada neće pristati na političke ucjene.

"Imali smo određenih problema sa MMF-om. Došlo je do zastoja i podržala sam stav Vlade da se ne može zloupotrebljavati ovako teška finansijska situacija da vam neko postavlja političke ciljeve, koji podrazumijevaju prenos nadležnosti na institucije na nivou BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da Republika Srpska ima razvijene institucije te institucionalnu postavku u okviru BiH koja je jasna i da nikada nije problem da se sarađuje i koordinišu aktivnosti.

"Nikada nije problem da budemo partneri pa onda zašto bismo prebacivali određene funkcije, aktivnosti, nadležnosti ili obaveze na nivo BiH ako to nije propisano Ustavom", dodala je Cvijanović.

Ona je istaknula da nije zadovoljna funkcionisanjem institucija na nivou BiH, jer, kako je navela, umjesto da budu mjesto za adekvatnu koordinaciju za pronalazak rješenja određenog problema, tamo su nametnute određene političke teme, kojima se ne rješavaju problemi.

"U političkom Sarajevu ljudi se bave time zašto Srpska i Srbija žele da grade hidrocentrale, koje će značiti energetsku samostalnost i bolju izvoznu aktivnost, više radnih mjesta. Za njih je to problem, jer ih nervira činjenica da Srpska i Srbija sarađuju na realizaciji važnog projekta i svu svoju političku energiju će potrošiti da to ospore", rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je zato teško na nivou BiH pronaći platformu za rješavanje problema, dodavši da poražava tolika mržnja i osporavanje prava Republike Srpske i svega što radi sa Srbijom.

Govoreći o političkoj sceni u Republici Srpskoj nakon lokalnih izbora, Željka Cvijanović je navela da je u RS-u skupštinska većina stabilna i da je dovoljna za sve ono što je potrebno Vladi da funkcioniše.

"Čula sam neke kako govore - nemate dvotrećinsku većinu i da bi to trebalo da bude problem. Dvotrećinska većina se aktivira u važnim situacijama, kao što je odlučivanje o vetu na kojeg ima pravo srpski član Predsjedništva BiH i tu se vidi sva superiornost ustavne pozicije Republike Srpske", istaknula je Cvijanović.

Predsjednica Republike je rekla da takvo ustavno rješenje smeta "nekima u Sarajevu", koji bi voljeli da se može preglasavati.

Ona je upitala ko to može u Narodnoj skupštini da se suprotstavi nečemu što je u funkciji zaštite vitalnog interesa Srpske.

"Važno je da u Narodnoj skupštini imamo stabilnu većinu i imamo je. Vlada Srpske će i u narednoj godini i godinama imati niz prijedloga i zato je važno da se u ovom mandatu održi ta stabilnost i ona će sigurno biti održana", naglasila je Cvijanovićeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...