BHRT KORIGIRAO JUTROŠNJI TEKST O NEUSTAVNOM PRAZNIKU: Sjetili se svih odluka Ustavnog suda BiH...

Umjesto prvobitnih navoda o "tumačenju bošnjačke strane" o 9. januaru, na BHRT-u su se sjetili onoga čega su trebali u startu.

  • Mini market

  • 09. Jan. 2021  09. Jan. 2021

  • 1

Na portalu BHRT-a jutros je objavljena najava o obilježavanju 9. janura, neustavnog dana entiteta Republika Srpska. Objavljeni tekst je bio u najmanju ruku skandalozan, ali je u međuvremenu korigiran

Umjesto prvobitnih navoda o "tumačenju bošnjačke strane" o 9. januaru, na BHRT-u su se sjetili onogo čega su trebali u startu, a to su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Dakle, BHRT se sjetio da se radi o neustavnom prazniku, što su u novom tekstu istaknuli odmah u prvoj rečenici.

Nakon naslova "Republika Srpska proslavlja deveti januar, Dan RS" sada stoji "Republika Srpska obilježava deveti januar kao Dan RS". U naslovu nedostaje - neustavni dan RS, jer je to činjenica.

Da se radi o neustavnom prazniku, odmah u naslovu su istaknuli brojni mediji, a BHRT-u će očito trebati još neko vrijeme.

alt

Za početak su se na BHRT-u, čiji pojedini uposlenici svako malo šokiraju javnost veličanjem ratnih zločinaca, zabranom nošenja "Cvijeta Srebrenice" te na druge načine manifestiraju nepoštivanje presuda domaćih i međunarodnih sudova u vezi s agresijom na BiH, bar sjetili odluka Ustavnog suda u vezi sa spornim praznikom. Pa su to i naveli u korigiranom tekstu te više puta spomenuli i objasnili u TV prilogu iz Banje Luke, piše "Faktor".

Također, na BHRT-u, ali i općenito u medijima, morali bi znati da se prilikom spominjanja 9. januara ovaj tzv. praznik piše pod navodnicima ili malim slovom - dan RS. Ako to nije zvanično praznik, a prema odluci Ustavnog suda BiH nije, onda to znači da kao takav ne postoji i piše se malim slovom. Sasvim drugi odnos će biti prema nekom drugom datumu koji bude zakonski proglašen danom RS-a i, u tom slučaju, pisat će se velikom slovom. Možda zvuči kao nebitna sitnica, ali itekako je bitno.

Ispod dio korigiranog tekst na portalu BHRT-a i jutrošnji tekst.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...