DUGA SAMO DVA METRA: Pogledajte kako izgleda najkraća ulica na svijetu

Ebenezer Place u Viku u Škotskoj najkraća je ulica na svijetu, piše u Guinnessovoj knjizi rekorda.

  • Šareni svijet

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 0

Proteže se na tek 2,05 metara te ima samo jednu adresu – broj 1. To je ulaz u bistro u sklopu hotela "Mackays" koji se tamo nalazi.

Hotel je izgrađen 1880-ih na neobičnom ukrštanju ulica Union i River, ostavivši jedan kratak izbočen dio koji nije pripadao nikome. Da bi ljudima olakšali snalaženje u prostoru, gradske vlasti zamolile su vlasnika "Mackaysa" da na taj najkraći dio zgrade stavi natpis Ebenezer Place 1.

Ebenezer Place je zvanično proglašen ulicom 1887. godine te je tako ostalo sve do današnjih dana. Guinnessov rekord za najkraću ulicu prije je nosila ulica Elgin u Bacupu u Lancashireu, koja se protezala na čak 5,2 metra.

According to the hotel, it took Craig Glenday from Guinness World Records just one hour to declare Ebenezer Place the shortest in the world - after he battled through stormy weather to reach Wick

Co-owner Murray Lamont points out just how short Ebenezer Place is with the help of a parked Smart car

The doorway of the hotel, which faces on to Ebenezer Place, leads to the aptly named No1 Bistro - the street's only address

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...