DEMOKRATE U AKCIJI: Predstavili rezoluciju o Trumpovom opozivu, optužuju ga ZA POBUNU

Sjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, na čijem dnevnom redu je inicijativa za opoziv odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, prekinuta je nakon kratkotrajnog zasjedanja i bit će nastavljena u utorak.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 4

Članovi donjeg doma Kongresa iz redova demokrata predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsjednika.

Prijedlog, između ostalog, sadrži i član kojim se Trump optužuje za podsticanje pobune i odnosi se na njegovu potencijalnu odgovornost za upad dijela pristalica u kompleks Capitol Hilla tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden.

U rezoluciji se ističe da se Trump obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno prije nego što je dio njegovih pristalica krenuo prema Capitol Hillu.

Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano rezultirao nezakonitim postupcima koji su se dogodili na Capitol Hillu.

Oni su zatražile saglasje za usvajanje rezolucije kojom bi se od američkog potpredsjednika Mikea Pencea zatražilo da pokrene 25. amandman na osnovu koga bi odlazeći predsjednik Trump bio razriješen dužnosti.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtjev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trumpa, čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

Članovi američkog Kongresa iz redova demokrata pokušaće da primoraju odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa da napusti funkciju tokom nedjelje - prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara.

Planirano je da u okviru tog procesa u srijedu u Predstavničkom domu bude organizovano glasanje o njegovom opozivu – što će ga učiniti jedinim američkim predsjednikom koji je u donjem domu Kongresa opozvan dva puta tokom mandata.

“Važno je da učinimo nešto na ozbiljan i promišljen način. U srijedu očekujemo glasanje koje će proći uspješno”, izjavio je Jim McGover, predsjedavajući Odbora za zakonodavstvo Predstavničkog doma televiziji CNN.

On je rekao da očekuje da će se republikanski članovi Kongresa usprotiviti primjeni 25 amandmana kako bi se Trump uklonio sa funkcije. U tom slučaju, kako je objasnio, odbor kojim predsjedava će se postarati da se o tome glasa u Predstavničkom domu. Nakon toga, 24 sata kasnije, odbor će usvojiti još jednu rezoluciju u vezi sa procesom opoziva.

“To što je predsjednik učinio je nesavjesno i potrebno je da odgovara”, rekao je McGovern.

Zasjedanje Predstavničkog doma počinje u jedanaest ujutru po lokalnom vremenu. Njegovi članovi će tokom sjednice tražiti od američkog potpredsjednika Pencea pokretanje, do sada nikada upotrijebljenog 25. amandama, koji mu omogućava da sa predsjednika za koga se smatra da je nesposoban za obavljanje funkcije. Planirano je da glasanje o tome bude održano u utorak.

Inicijativu je u u nedjelju uveče iznijela predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Demokrate smatraju da Trump treba da odgovara zbog nasilja svojih pristalica u Kongresu, iako mu je ostalo manje od 10 dana na vlasti.

U pismu demokratama, Pelosi je najavila da će demokrate prvo glasati o rezoluciji kojom se Pence poziva da aktivira 25. amandman, odnosno proglasi Trumpa nesposobnim da obavlja dužnost.

Ako Pence ne odgovori, demokrate će nastaviti sa procedurom opoziva Trumpa, drugi put za vrijeme njegovog mandata.

"Da bismo zaštitili ustav i demokrateiju, djelovat ćemo brzo, jer ovaj predsjednik prijeti da ugrozi i jedno i drugo", napisala je Pelosi. "Kako vrijeme prolazi, užas zbog napada koji je podstakao ovaj predsjednik sve je veći, i zahtijeva da se momentalno nešto uradi".

Pence se već usprotivio pozivanju na 25. amandman.

Demokrate su već izrazile zabrinutost da bi Trump mogao još nešto da uradi dok je na vlasti, pa je Pelosi razgovarala sa američkim vojnim komandantima da se Trumpu onemogući da naredi nuklearni napad prije isteka mandata.

Tokom nasilnog upada u Kongres stradalo je pet osoba, a pokrenute su i istrage o domaćem terorizmu protiv najmanje 25 Trumpovih pristalica.

“Tokom nasilnog upada u Kongres stradalo je pet osoba, a pokrenute su i istrage o domaćem terorizmu protiv najmanje 25 Trumpovih pristalica.

Tužioci su podnijeli desetine krivičnih prijava državnim i lokalnim sudovima protiv onih koji su učestvovali u neredima, a FBI je saopštio da je dobio više od 40 hiljada dojava - uključujući fotografije i snimke sa društvenih mreža - na kojima se vide učesnici nereda.

Trump, koji bez dokaza tvrdi da je pokraden na izborima, podstakao je svoje pristalice da marširaju do Capitola, gde je Kongres držao sjednicu o potvrdi rezultata izbora na kojima je pobijedio Joe Biden.

Sjednica je prekinuta, a predstavnici u Kongresu su morali da bježe i sakrivaju se pred nasillnom ruljom koja je savladala i policiju Capitol Hilla.

Stradalo je pet osoba, među njima i jedan policajac koji je prebijen dok je pokušavao da spriječi gomilu da uđe.

Još jedan policajac, koji je učestvovao u odbrani zgrade, preminuo je nekoliko dana poslije nereda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...