NIJE DUGO POTRAJALO: Elon Musk nije više najbogatiji čovjek na svijetu, za sve je kriv...

Nakon kratkog boravka na vrhu liste najbogatijih, "Teslin" milijarder ponovo je druga najbogatija osoba na svijetu nakon što je njegovo bogatstvo u jednom danu opalo za skoro 14 milijardi dolara.

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Dionice proizvođača električnih vozila, kompanije "Tesla" opale su u ponedjeljak za gotovo osam posto, što je Muskovu neto vrijednost smanjilo za 13,5 milijardi dolara, na 176,2 milijarde dolara. Tako je Musk, prema procjeni "Forbesa", nakon što je prošlog petka nakratko pretekao izvršnog direktora "Amazona" Jeffa Bezosa kao najbogatiju osobu na svijetu, opet pao na drugo mjesto.

Sada zaostaje oko šest milijardi dolara za Bezosom, koji ima neto vrijednost od 182,1 milijardu dolara. Dionice "Amazona" u ponedjeljak su opale za više od dva posto, što je smanjilo i neto vrijednost Bezosa za 3,6 milijardi dolara.

Potaknuto skokom cijena "Teslinih" dionica, Muskovo bogatstvo povećalo se za oko 150 milijardi dolara od marta 2020. godine, kada je iznosilo 24,6 milijardi dolara.

"Tesline" dionice porasle su više od 720 posto u 2020. godini, a već su dobile dodatnih 12 posto u prvoj sedmici 2021. Tesla se pridružio indeksu S&P 500 krajem decembra 2020. godine, što je potez koji je i dionice povećao.

Najvredniji svjetski proizvođač automobila "Tesla" proizveo je pola miliona automobila 2020. godine – dio proizvodnje u globalnim gigantima poput GM-a i "Toyote".

Uprkos padu bogatstva u ponedjeljak, Musk je i dalje za nekih 20 milijardi dolara bogatiji od treće najbogatije osobe na svijetu, francuskog tajkuna u sektoru luksuzne robe Bernarda Arnaulta (danas vrijednog 154,6 milijardi dolara).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...